Amulsar: een “gouden” bedreiging voor Armenië en daarbuiten

De regering van Armenië is in een lastig parket beland na haar besluit om het controversiële Amulsar-goudproject nieuw leven in te blazen in een poging de achterblijvende economie van het land nieuw bloed in te blazen.

In februari 2023 hebben het Armeense ministerie van Economie, de Eurasian Development Bank (EDB) en Lydian Armenia, een erkende exploitant van het Amulsar-veld en een dochteronderneming van het Amerikaans-Britse Lydian International, een memorandum ondertekend voor 250 miljoen dollar om de bouwwerkzaamheden in de mijn te voltooien. Naar verluidt zal Lydian 100 miljoen dollar lenen van de EDB en nog eens 50 miljoen dollar van een niet nader genoemde Armeense bank.

De Armeense minister van Economie, Vahan Kerobian, noemde het herstel van de in moeilijkheden verkerende goudmijn een “zeer belangrijk” project voor het land en voegde eraan toe dat Yerevan een aandeel van 12,5% zal krijgen in ruil voor de overname van het risicobeheer van de mijn.

“Geschat wordt dat de activiteiten in Amulsar het BBP van Armenië met ongeveer 1 procent zullen doen toenemen … en we kunnen zo’n kans gewoon niet laten liggen,” zei hij, eraan toevoegend dat Lydian jaarlijks ongeveer 75 tot 100 miljoen dollar aan belastingen naar de Armeense begroting zal sluizen.

Jeffrey Coach, bestuurslid van Lydian en topman van de in Kazachstan gevestigde Eurasian Development Bank (EDB), prees van zijn kant het Amulsar-project als “een ongelooflijk dynamisch project” voor de Armeense economie.