Analyse: Tbilisi als platform voor rechtstreekse vredesdialoog Bakoe-Yerevan

Een jaar geleden bood Georgië aan om als gastheer op te treden voor Azerbeidzjaans-Armeense besprekingen, en de partijen maakten gebruik van de gastvrijheid en gematigdheid van Tbilisi. De ministers van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan en Armenië, Jeyhun Bayramov en Ararat Mirzoyan, ontmoetten elkaar in de Georgische hoofdstad om de problemen op te lossen. Op 1 juli, een jaar later, herinnerden de Georgiërs aan een soortgelijke gelegenheid om de dialoog te bevorderen, door te zeggen dat hun hoofdstad bereid is om deel te nemen aan het bemiddelingsproces tussen de bevriende buurlanden Azerbeidzjan en Armenië. Premier Irakli Garibashvili verklaarde dit in het parlement van het land.

Volgens de premier heeft Tbilisi goede relaties opgebouwd met de regionale landen. Garibashvili benadrukte dat de samenwerking met Azerbeidzjan, Türkiye en Armenië dagelijks sterker wordt en herhaalde dat hij volledig bereid is om de samenwerking tussen Jerevan en Baku te bevorderen.

Dus, wat kan ertoe bijdragen dat Tbilisi een platform wordt voor een vruchtbare dialoog naast de VS, Europa en Rusland, en misschien zelfs belangrijker en effectiever dan de vorige? Wat is de essentie van de beoogde bemiddelende rol van Tbilisi in het onderhandelingsproces?

De Georgische politieke analist Simon Kopadze vertelde dat hij persoonlijk van mening is dat Tbilisi het meest geschikt is voor onderhandelingen van de omvang en intensiteit van de Azerbeidzjaans-Armeense onderhandelingen. Gezien het feit dat de Georgische hoofdstad praktisch naast Bakoe en Jerevan ligt, is het mogelijk om alle kwesties tijdig op te lossen, zonder veel tijd te verspillen aan langeafstandsvluchten. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat Georgië, vanwege zijn geografische nabijheid tot de strijdende partijen, er meer dan wie ook belang bij heeft dat er zo snel mogelijk een vreedzame dialoog tussen Bakoe en Jerevan tot stand komt.

“Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hele regio en daarom van vitaal belang voor Georgië. Bovendien toont Washington als strategische partner van Tbilisi nu ook grote interesse in het eindelijk bereiken van vrede en orde in de Kaukasus. In dit opzicht kan Tbilisi het stokje overnemen na de afronding van de onderhandelingen in de VS – er is niet de minste tegenstrijdigheid. In het algemeen is het vermeldenswaard dat er in de regio veel projecten worden uitgevoerd tussen Georgische, Azerbeidzjaanse, Turkse, Amerikaanse en Britse bedrijven, wat betekent dat er een geschikt klimaat is gecreëerd en dat de standpunten dichter bij elkaar zijn gekomen,” aldus de Georgische politiek analist.

Het belangrijkste is volgens Kopadze dat Georgië, net als de VS, een directe dialoog aanbiedt.
“Toen Moskou als bemiddelaar optrad in de onderhandelingen tussen Bakoe en Jerevan, was het overal aanwezig en controleerde het het hele proces, en geen enkele kwestie werd opgelost zonder zijn deelname. Een jaar geleden, toen de onderhandelingen met deelname van de ministers van Buitenlandse Zaken – Bajramov en Mirzoyan – in Tbilisi werden gehouden, verwelkomden de gastheren van het dialoogplatform alleen de gasten, waarna een rechtstreeks gesprek tussen de partijen plaatsvond,” herinnerde de deskundige zich.

Kopadze is er zeker van dat Tbilisi bij uitstek geschikt is voor intensieve en vruchtbare onderhandelingen.

“Georgië heeft zijn buren in de regio immers nodig om actief samen te werken en zich niet vijandig op te stellen, en Tbilisi spant zich hiervoor in. Het belang van het onderhandelingsproces wordt door velen in Georgië begrepen – het publiek, politici en politieke analisten, die allemaal vastbesloten zijn om zoveel mogelijk te bemiddelen voor vrede in de zuidelijke Kaukasus,” aldus Kopadze.

Ondertussen is een andere Georgische politicoloog, Archil Sikharulidze, oprichter van het onderzoekscentrum SIKHA Foundation, van mening dat Tbilisi, naast de reeds genoemde, nog een ander belangrijk voordeel heeft dat een positieve invloed zou kunnen hebben op de onderhandelingen.

“Natuurlijk kan Georgië Azerbeidzjan of Armenië niet dwingen om concessies te doen. Maar onze staat is de enige speler in de regio die geen direct belang heeft bij Bakoe of Jerevan. Voor Azerbeidzjan, Armenië en zelfs Türkiye is dit een zeer goede positie, waarin iedereen verzekerd is van een neutraal onderhandelingsplatform. Het is immers duidelijk dat de Georgische politieke elite op gelijke afstand van alle centra staat en het onderhandelingsproces voor geen van haar belangen zal gebruiken. Tbilisi heeft dus geen huurlingenbedoelingen, en dat is heel belangrijk, want in onze regio heeft iedereen, waar je ook kijkt, zijn eigen doelen en motivaties. En Georgië biedt aan om gebruik te maken van de realiteit en de mogelijkheden van het land, waar veel naties absoluut vreedzaam kunnen leven en met elkaar kunnen communiceren in vreedzame omstandigheden. Ik denk dat de heer Garibashvili Georgië in deze context moet promoten als het centrum van de vredesinspanningen in de Kaukasus. Het is in ieders belang dat geen van de partijen zich benadeeld voelt. Zoals de Boeddha zei: “De ware overwinning zal plaatsvinden wanneer niemand zich verslagen voelt”,” besloot Sikharulidze.

Referentie: Vadim Mansurov voor Caliber.az