Analytics – Armenië in dienst van Rusland om bijtende Westerse sancties te omzeilen | Waarom het Westen onverschillig blijft

Referentie: Fuad Muxtar-Agbabali voor Caliber.az

Terwijl de oorlog van het Kremlin tegen Oekraïne doordraait zonder licht aan het einde van de tunnel en het overloopeffect wereldwijd voelbaar is, doet Armenië alsof het onder de radar blijft op gelijke afstand van Moskou en Kiev, hoewel de statistieken van grondstoffen die Rusland uit zijn satelliet exporteert, onevenredig zijn gezien de economische capaciteit van laatstgenoemde.

En het eerste dat opvalt, is hoe Armenië erin slaagde om de handelsomzet met Rusland in 2022 te overtreffen tot 5 miljard dollar, met een recordgroei van 91,7 procent op jaarbasis, terwijl hun handelsomzet in 2021 2,6 miljard dollar bedroeg.

“De handelsomzet tussen Armenië en Rusland bedroeg in 2022 voor het eerst meer dan 5 miljard dollar,” zei de Armeense viceminister van Economie Narek Teryan in zijn toespraak tot de oprichtingsvergadering van de Russisch-Armeense Business Council in de Kamer van Koophandel en Industrie (CCI) van Rusland.

Hier ligt het geheim van het “Armeense economische wonder”, namelijk de doorverkoop en wederuitvoer van de broodnodige en onmisbare westerse grondstoffen naar Rusland te midden van bijtende sancties.

De New York Times meldde in april 2023, onder verwijzing naar een Amerikaans document, dat “Armenië in 2022 515 procent meer chips en processors uit de Verenigde Staten en 212 procent meer uit de Europese Unie importeerde dan in 2021. Armenië exporteerde vervolgens 97 procent van deze producten naar Rusland”.

De Russische import van belangrijke microchips en elektronica is terug op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne, omdat Moskou andere landen zocht om de hi-tech onderdelen door te verkopen na hun aankoop bij Europese bedrijven, bevestigde Jim O’Brien, sanctiecoördinator van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, in een interview.

De westerse export van belangrijke microchips en elektronica die Rusland nodig heeft om zijn oorlogsmachine van brandstof te voorzien, is weer terug op het niveau van voor de invasie, omdat Moskou zijn inspanningen om de sancties te omzeilen heeft opgevoerd, voegde de Amerikaanse topambtenaar daar nog aan toe.

“Tegen het begin van dit jaar was Rusland in staat om bepaalde belangrijke categorieën elektronica weer in te voeren op ongeveer het niveau van voor de oorlog,” vertelde Jim O’Brien, sanctiecoördinator bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, aan Politico, verwijzend naar chips, processors en geïntegreerde circuits die belangrijk zijn voor het maken van moderne wapens.

Ondertussen zei het Armeense regeringsgezinde Telegramkanaal Baghramyan 26 dat Rusland bovenaan de lijst staat van Armeense exporten voor januari-juni 2023 met 1,676 miljard dollar.

Top 10-landen van Armeense export en hun dynamiek van januari tot juni 2023 (In miljoenen USD; origineel in het Russisch)

Een econoom met arendsogen zou gemakkelijk discrepanties opmerken tussen deze cijfers voor de afgelopen twee jaar en die voor zes maanden van 2023. Gezien de beschikbare statistieken voor zes maanden is het nauwelijks mogelijk dat Armenië in de volgende helft van 2023 voor meer dan 1,676 miljard dollar aan goederen exporteert. De vraag is natuurlijk welke goederen Armenië in 2022 naar Rusland heeft geëxporteerd en het logische antwoord is wat Jim O’Brien zei over het omzeilen van sancties door Jerevan met de stilzwijgende goedkeuring van Pashinyan, die de economische prestaties van zijn regering ophemelde, maar verzuimde om dit met harde feiten te staven.

Armenië kwam onlangs in het nieuws omdat het de internationale sancties tegen Rusland omzeilde – de bewering die de regering Pashinyan haastte om botweg te verwerpen, hoewel feiten hardnekkig zijn omdat alles duidelijk is als je kijkt naar de lijst van grondstoffen die de kleine natie in de zuidelijke Kaukasus, die vaak het land van de stenen wordt genoemd, exporteert.

Armenië ontkende de internationale sancties tegen Rusland te omzeilen en de Centrale Bank van het land meldde dat de beperkingen op buitenlandse transacties waren aangescherpt. De centrale bank voegde eraan toe dat in het licht van de nieuwe sancties tegen Rusland de voorwaarden voor buitenlandse transacties voor alle banken in de regio, inclusief Armeense banken, aanzienlijk zijn aangescherpt, en voegde eraan toe dat het aantal weigeringen om bepaalde transacties uit te voeren ook kan toenemen als commerciële banken transacties volgens hun evaluatiecriteria als riskant beschouwen.

In mei 2023 verscherpte de Armeense regering de controle op de export van elektronische apparatuur naar Rusland en verplichtte zij lokale exporteurs om toestemming van de overheid te vragen voor de levering van elektronische apparatuur aan Rusland.

De Armeense premier Nikol Pashinyan zei eerder dat, hoewel Armenië diepgaande economische en strategische betrekkingen met Rusland onderhoudt, het zich niet kan veroorloven om onder Westerse sancties te vallen en dat het respectievelijk zoveel met Rusland zal samenwerken dat Armenië Westerse verboden kan omzeilen.

De Armeense premier ontkende ook Ruslands bondgenoot te zijn in de oorlog tegen Oekraïne.

“Dit is nooit hardop gezegd, maar ik denk dat dit zichtbaar is. Wij zijn geen bondgenoot van Rusland in de oorlog tegen Oekraïne. Ons gevoel over die oorlog, dat conflict, is dat van bezorgdheid, omdat het al onze relaties rechtstreeks beïnvloedt,” zei Pashinyan in een interview met CNN Prime News tijdens zijn bezoek aan Tsjechië in mei.

Hij voegde eraan toe dat de algemene perceptie in het Westen is dat “wij de bondgenoot van Rusland zijn, in Rusland zien ze dat wij niet hun bondgenoot zijn in de oorlog in Oekraïne. Als gevolg daarvan zijn we in deze situatie niemands bondgenoot, wat betekent dat we kwetsbaar zijn”.

“Het lijkt misschien dat er een optie is om al deze conflicten te vermijden, maar de waarheid is dat hoe ingewikkelder de situatie wordt, hoe kleiner de manoeuvreerruimte wordt,” zei de premier.

Armenië probeert te vermijden om bij het conflict betrokken te raken, niet omdat het geen eigen mening heeft over het conflict, maar omdat het zelf veel problemen heeft waardoor het niet verder betrokken kan raken bij het oplossen van andere problemen, voegde hij eraan toe.

Toch is het duidelijk dat Armenië voor Rusland een van de weinige toegangspoorten is om de ingrijpende Westerse sancties te omzeilen en hoognodige reserveonderdelen voor militaire behoeften te exporteren.