Armenië op drempel van historische oplossing

De Armeense premier Nikol Pashinyan, bekend om zijn dubieuze beheersing van casuïstiek, heeft de afgelopen weken langzaam maar zeker zijn weg gevonden naar concrete zaken. Tijdens een persconferentie op 22 mei zei hij dat de 86.600 vierkante kilometer die hij eerder erkende als het grondgebied van Azerbeidzjan, Karabach omvat.

Het huidige standpunt van de Armeense leider is dus, vergeleken met het standpunt van 2019, 180 graden gedraaid. Want hoe is het Karabach-beleid van de “fluwelen” premier en zijn kabinet begonnen? De “nieuwe oorlog, nieuwe gebieden” doctrine, de dronken dansen in Shusha en de uitspraak “Karabach is Armenië, punt.”

De koppigheid van Pashinyan verdient hulde: zelfs de nederlaag van het Armeense leger in de herfst van 2020 heeft hem niet onmiddellijk ontnuchterd. Bijna drie jaar lang heeft de premier gewiebeld en gedraaid als een koekenpan, dubbelzinnige verklaringen afgelegd, zich op zijn woorden teruggetrokken, terwijl hij zich inspande om de Armeense strijdkrachten te reanimeren door wapens in het buitenland te kopen en het militaire budget te verhogen, en provocaties aan de voorwaardelijke grens te organiseren om het moreel van de natie op te krikken.

De berekening was zowel gebaseerd op de hulp van de traditionele beschermheren als op het feit dat Azerbajdzjan na de militaire overwinning op zijn lauweren zou rusten en zijn waakzaamheid zou verliezen.

Met andere woorden, het zou zijn politieke triomf niet consolideren. De berekeningen van Jerevan zijn echter niet uitgekomen. De eerste factor – het mecenaat – werkte ten volle: de weldoeners raakten betrokken, voor zover de nieuwe omstandigheden dat toelieten natuurlijk.