Azerbeidzjan kan volgende golf van ecocide door Armenië tegemoet zien

Er dreigt een nieuwe golf van negatieve gevolgen voor het milieu in de zuidelijke Kaukasus door de samenwerking van een Amerikaans bedrijf met de Armeense regering voor de bouw van een grote metallurgische fabriek op het grondgebied van Armenië.

Het Armeens-Amerikaanse bedrijf GTB STEEL LLC, dat vorig jaar in Armenië werd opgericht, zet vaart achter de bouw van de fabriek vlakbij de grens met Azerbeidzjan. De aandelen van het bedrijf zijn gelijk verdeeld tussen de Armeniër Nono Sargsyan en de van oorsprong Indiase Amerikaan Bobby Singh Kang. De directeur van het bedrijf is Tigran Akopyan. Nono Sargsyan is het nichtje van de overleden premier van Armenië, Sparapet Vazgen Sargsyan – de dochter van zijn broer Armen Sargsyan.

De fabriek is naar verluidt gevestigd in het dorp Yeraskh (Arazdeyen in het Azerbeidzjaanse toponiem) – 800 meter van Azerbeidzjans zuidwestelijke exclave Nakhchivan Autonome Republiek, waarvan de hele noordelijke en oostelijke randen omringd zijn door Armeens grondgebied.

“Er wordt een grote Armeens-Amerikaanse metallurgische fabriek gebouwd in Yeraskh [Arazdeyen in het Azerbeidzjaanse toponiem] ten koste van een investering van 70 miljoen dollar. Het gebouw is 30 meter hoog en heeft een oppervlakte van 16.500 vierkante meter. De fabriek zal jaarlijks 180.000 ton producten produceren,” kondigde de Armeense minister van Economie Vahan Kerobyan vorige week aan, toen hij beelden plaatste van de bouwplaats van de fabriek.