Azerbeidzjan-Italië strategisch partnerschap ziet er veelbelovender uit met nieuwe dimensies

Op 8 juni 2023 bevestigden de Italiaanse media dat de Italiaanse en Azerbeidzjaanse regering een contract hadden getekend voor de levering van de C-27J Spartan, geproduceerd door Leonardo S.p.A. De onderhandelingen over de aankoop van de C-27J, een tactisch transportvliegtuig met jarenlange bewezen ervaring in de meest uitdagende operationele scenario’s, werden afgerond via een technische rondetafelconferentie tussen het Italiaanse ministerie van Defensie en zijn Azerbeidzjaanse tegenhanger.

Beide landen hebben de afgelopen jaren gestreefd naar een nauwer veiligheidsengagement, maar zonder echte actie. In een bredere context gaat het partnerschap tussen Italië en Azerbeidzjan verder dan energie, economie en toerisme, want sinds kort is ook veiligheid een belangrijke dimensie van het bilaterale partnerschap.

Zo heeft het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie in 2020, tijdens het officiële bezoek van president Aliyev aan Rome, een ontmoeting gehad met de algemeen directeur van de Italiaanse vliegtuigbouwer Leonardo S.p.A. en een overeenkomst getekend over de aankoop van M-346 Master trainers/lichte aanvalsvliegtuigen. Dankzij het contract kan Azerbeidzjan ongeveer 10-25 kleine straalvliegtuigen importeren. Bovendien verstevigde het contract het partnerschap van Azerbeidzjan met het bedrijf voor trainingshulpmiddelen op de grond.

Italië is sinds het begin van de post-Sovjetonafhankelijkheid van het land in de zuidelijke Kaukasus een van de belangrijkste partners van Azerbeidzjan in de Europese Unie (EU). Bovendien heeft Italië tijdens het langdurige conflict in Karabach tussen Armenië en Azerbeidzjan altijd de territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan gesteund, waardoor er meer ruimte ontstond voor vruchtbare diplomatieke betrekkingen en energiepartnerschappen.

In februari 2023 kondigden Azerbeidzjan en Italië de ondertekening van een nieuw bilateraal energiecontract aan. Bij de overeenkomst ter waarde van $170,88 miljoen waren Ansaldo Energia, een Italiaanse dienstverlener op het gebied van energieopwekking, en Azerenerji, het grootste elektriciteitsbedrijf van Azerbeidzjan, betrokken. De overeenkomst markeert een nieuwe mijlpaal in de Italiaans-Azerbeidzjaanse betrekkingen die de afgelopen tien jaar zijn uitgegroeid van een energiepartnerschap tot een strategisch samenwerkingsniveau.

Het belangrijkste onderdeel van de relatie tussen Italië en Azerbeidzjan is de Trans Adriatic Pipeline (TAP). De pijpleiding is een belangrijke transportroute die gas transporteert van Azerbeidzjan naar Apulië, Italië, via een 546 mijl lange verbinding en heeft momenteel een capaciteit van 1,2 miljard kubieke meter (bcm) per jaar.

Gezien de rijke ervaring van het alomvattende partnerschap, kondigden beide begin 2023 aan dat ze zouden beginnen met het verhogen van het transportvolume tot 20 bcm tegen het einde van 2027.

De TAP en nieuwe energiedeals zijn steeds belangrijker geworden nu Italië ernaar streeft zijn afhankelijkheid van Russische energiebronnen te verminderen. Voor de invasie in Oekraïne was Italië een van de grootste afnemers van Russische fossiele brandstoffen, hoewel het de import in 2022 aanzienlijk verminderde na internationale sancties.

Momenteel vertrouwt Italië slechts op iets meer dan 10% van het Russische gas, terwijl het op zoek is naar alternatieve leveranciers zoals Algerije, Libië en Azerbeidzjan. Hoewel de oorlog in Oekraïne een katalysator is geweest voor het samenbrengen van deze landen in de energiesector, is het opvallend dat hun relatie verder gaat dan turbines en energiedeals.

Het belangrijkste punt dat een partnerschap met Azerbeidzjan voor Italië verkieslijk maakt, is het bestaande uitgebreide netwerk van kritieke infrastructuur in het kader van het Southern Gas Corridor-project, dat zorgt voor een vlotte stroom van aardgas naar Italië via de Adriatische Zee.

Naast energie bedroeg de handelsomzet tussen de twee landen in 2019 6 miljard dollar, waarmee Italië de belangrijkste handelspartner van Azerbeidzjan in Europa is. Deze bilaterale handel is goed voor 92 procent van de totale handel van Italië met de zuidelijke Kaukasus.

De positieve akkoorden van het bilaterale partnerschap hebben de weg vrijgemaakt voor de staatsbezoeken op hoog niveau van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev aan Rome in 2022 en 2023 op uitnodiging van zijn Italiaanse ambtgenoot Sergio Matarella.

Van de eerdere bezoeken was het staatsbezoek van 19-21 februari 2020 qua inhoud en vorm het belangrijkste. Tijdens dat bezoek werden achtentwintig documenten tussen de twee landen ondertekend. Deze documenten hebben betrekking op politiek, defensie, economische handel, energie, hoogwaardige technologieën, vervoer, infrastructuur, cultuur, wetenschap, toerisme, sport, voedselveiligheid en samenwerking op het niveau van hoofdsteden.

De nieuwe overeenkomsten creëren een gunstigere ruimte voor het uitbreiden van de bilaterale handel. Volgens de Italiaanse media is het land vooral geïnteresseerd in het aanbieden van meer echte made-in-Italy producten en heeft het daarvoor tal van projecten.

Zo is een van de belangrijkste initiatieven van Italië het “incoming project”, dat is opgezet om Italiaanse bedrijven te ondersteunen die geïnteresseerd zijn in zakendoen in Azerbeidzjan en waarbij kopers, vertegenwoordigers van bedrijven, bloggers en importeurs worden uitgenodigd voor verschillende evenementen die in Italië worden gehouden.

Met de positieve vibes in de bilaterale diplomatieke retoriek heeft het strategisch partnerschap tussen Italië en Azerbeidzjan het potentieel om de komende jaren te groeien op een groot aantal gebieden. Europa’s energietekort en veiligheidskloof die zijn ontstaan na de Russische invasie in Oekraïne zullen Bakoe en Rome in staat stellen om meer ruimtes voor strategisch partnerschap te verkennen.