Azerbeidzjan krijgt aandeel in herstel door oorlog verscheurd Oekraïne | Bakoe belooft miljoenen dollar steun aan Kiev

Oekraïne zal binnenkort minstens 10 miljoen dollar ontvangen van Azerbeidzjan om de gevolgen van de aanhoudende oorlog met Rusland voor de bevolking te verzachten en de wederopbouw van de door oorlog verscheurde gebieden van het land te versnellen.

De aankondiging kwam van Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov op de Ukraine Recovery Conference 2023 in de Britse hoofdstad Londen op 21 juni.

“De ervaring die Azerbeidzjan heeft opgedaan met wederopbouw na conflicten is een best practice die de moeite waard is om te delen met andere landen, waaronder Oekraïne,” zei Bayramov, verwijzend naar de lopende door de staat geleide wederopbouwcampagne in de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan.

Bajramov zei dat de hulp niet beperkt zal blijven tot financiële hulp, maar dat Bakoe ook bereid is om ontmijningsapparatuur te leveren en door de oorlog getroffen Oekraïense kinderen op te vangen voor hun rehabilitatie.

De Ukraine Recovery Conference (URC) 2023 wordt op 21 en 22 juni gezamenlijk door het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne gehouden in Londen, in een poging om de cyclus van jaarlijkse evenementen voort te zetten, waarvan de laatste samen met Zwitserland in Lugano werd gehouden.

De vorige editie van de conferentie, die voor het eerst werd gehouden tijdens de aanhoudende Russische agressie tegen Oekraïne, lanceerde de Lugano Principles, die de basis legden voor het wederopbouwproces van Oekraïne en de wereld verenigden in haar inspanningen.

Sinds Lugano heeft de internationale gemeenschap aanzienlijke noodhulp toegezegd, maar er is een bredere mobilisatie van de publieke en private sector nodig om te voldoen aan de omvang van de stabilisatie- en herstelbehoeften die Oekraïne na de Russische aanvallen nodig heeft. Ondanks de oorlogsomstandigheden heeft Oekraïne al initiatieven genomen om verder te gaan met de wederopbouw in overeenstemming met deze principes en toezeggingen.

De Ukraine Recovery Conference is gewijd aan de transformatie van Oekraïne en werd in 2017 in Londen symbolisch gelanceerd als de Ukraine Reform Conference.

Ondertussen onthulde de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy op 22 juni dat Kiev en Bakoe het eens zijn geworden over de betrokkenheid van Bakoe bij de wederopbouw van de door de oorlog verwoeste Oekraïense stad Irpen.

Zelenskyy zei dat teams van de twee landen al bezig zijn met de uitvoering van deze overeenkomst en prees het als “een concrete bijdrage aan de naoorlogse wederopbouw van Oekraïne”.

Irpen is geen onbekende locatie voor Azerbeidzjan. SOCAR Energy Ukraine, waarmee het Azerbeidzjaanse energieconglomeraat SOCAR actief is in Kiev, heeft in 2022 al een middelbare school in de stad gerestaureerd. Een grote opknapbeurt van de school omvatte de renovatie van het dak, de ramen en glas-in-loodramen en de gevel van het gebouw.

Bovendien zijn de klaslokalen en de gymzaal, die ernstig beschadigd raakten bij een raketaanval, gerepareerd en zijn er toiletten geïnstalleerd in de schuilkelder van de school.

Irpen, gelegen op 21 kilometer (13 mijl) van de Oekraïense hoofdstad Kiev en beschouwd als een “toegangspoort” tot de hoofdstad Kiev, was getuige van een felle Russische aanval in maart 2022, kort na het begin van de invasie op 24 februari. Ongeveer 70.000 inwoners van de stad hadden zwaar te lijden onder massale beschietingen toen de Russische troepen de stad probeerden te bezetten om later de opmars naar Kiev te vergemakkelijken.

Sinds het begin van de Russische “speciale operatie” in februari 2022 ontving Kiev humanitaire hulp ter waarde van meer dan 20 miljoen dollar uit Azerbeidzjan.

De eerste humanitaire lading medicijnen en andere medische artikelen bereikte Oekraïne op 27 februari 2022. De volgende tranches humanitaire hulp brachten vooral medicijnen en voedsel naar het door oorlog verscheurde land.

De meest recente hulpgoederen, waaronder waterleidingen, waterpompen, reddingsvesten, opblaasbare boten, waadoveralls en andere artikelen, werden op 10 juni 2023 aan Oekraïne geleverd. Ze waren bestemd voor de mensen die lijden onder de gevolgen van de ramp met de stuwdam in de stad Kakhovka in de regio Kherson.

Referentie: Mushvig Metiyev voor Caliber.az