Azerbeidzjan wordt belangrijk logistiek knooppunt tussen Europa en Azië

Onlangs berichtte Bloomberg over de 11e ronde van anti-Russische sancties die door de Europese Unie worden opgesteld: naar verwachting zal de EU de levering van hightechproducten aan derde landen via Rusland volledig verbieden. Dit is een verwachte maatregel in de context van de verslechterende geopolitieke situatie te midden van de oorlog in Oekraïne. Daarom heeft de Europese Commissie (EC) vorig jaar al een reeks maatregelen geschetst om de logistieke vectoren via alternatieve routes te diversifiëren. Europa wil met name de communicatie met Azerbeidzjan, Georgië en Centraal-Aziatische landen aanzienlijk uitbreiden door gebruik te maken van het potentieel van de Transportcorridor Europa-Kaukasus-Azië (TRACECA).

Volgens Bloomberg maken de EU-landen zich op om een nieuw, 11e pakket anti-Russische sancties aan te nemen: de volgende reeks beperkende maatregelen zal ongeveer 30 nieuwe sancties omvatten, en naast strenge beperkingen voor een aantal Russische bedrijven en overheidsinstellingen zullen de sancties ook schepen en tankers treffen die navigatiesystemen uitschakelen waarmee hun bewegingen kunnen worden gevolgd. Hoewel Josep Borrell, diplomatiek hoofd van de EU, bij aankomst in Luxemburg voor een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken zei dat zij nog niet klaar waren om overeenstemming te bereiken over een nieuw pakket sancties tegen Rusland, is het toch duidelijk dat het slechts een kwestie van tijd is.

De ernstigste sanctiemaatregel zou de invoering moeten zijn van een verbod op de doorvoer over Russisch grondgebied van een aantal hightechgoederen, apparatuur en sommige soorten voertuigen. Zoals Bloomberg opmerkt, heeft een aantal landen die aan Rusland grenzen, waaronder Finland en Estland, een ongewoon sterke stijging van de handel met Centraal-Aziatische landen gekend. Vaak bereiken deze producten, waaronder in de EU en de VS geproduceerde goederen voor tweeërlei gebruik, hun bestemming niet – tijdens de doorvoer blijven sommige ladingen in Rusland of worden ze opnieuw geregistreerd en opnieuw uitgevoerd vanuit derde landen.