Bevrijde Karabach bereidt zich voor op toerismehausse

Volgens de bepalingen van de “Strategie voor sociaaleconomische ontwikkeling van Azerbeidzjan voor 2022-2026” met betrekking tot de ontwikkeling van de toeristische sector van het land, zal het aandeel van toerisme in het niet-oliegerelateerde BBP van het land 1,5 keer zo groot worden als in het welvarende 2019. De inkomende toeristenstroom in Azerbeidzjan zal naar verwachting vier miljoen mensen bereiken, terwijl het aantal lokale vakantiegangers in het land tegen 2026 ongeveer zes miljoen zal bedragen.

Het bereiken van deze doelen wordt aanzienlijk vergemakkelijkt door de ontwikkeling van recreatiemogelijkheden in de regio Karabach, waar onlangs recreatiezones zijn gecreëerd, de funderingen van hotels, balneologische complexen, enz. zijn gelegd. Dit werk is versneld in Shusha, de toeristische hoofdstad van de lidstaten van de Economische Samenwerkingsorganisatie (ECO) voor 2026. Sinds maart 2023 worden hier rondleidingen georganiseerd, terwijl vertegenwoordigers van NomadMania, de ultieme hub voor wereldwijde ontdekkingsreizigers, op 4 november een bezoek brachten aan Shusha.

Een van de strategische doelstellingen van de Azerbeidzjaanse regering is de transformatie van de regio Karabach tot een van de belangrijkste toeristische clusters van Azerbeidzjan en de hele Kaspische regio. Prioritaire stappen om het recreatiepotentieel van de bevrijde gebieden te ontwikkelen zijn opgenomen in het “Eerste staatsprogramma voor de grote terugkeer naar de gebieden van Azerbeidzjan die bevrijd zijn van de bezetting”, dat in november 2022 op bevel van de Azerbeidzjaanse president is goedgekeurd.

Voor zover de districten Shusha, Lachin, Kalbajar, Gubadli, Zangilan, Fuzuli en Khojavand nieuw leven wordt ingeblazen, zullen hier concurrerende toeristische bestemmingen worden gecreëerd door gebruik te maken van de mogelijkheden van het platteland, de schilderachtige bergen, bossen, rivieren en meren. Bergbeklimmen en wintersport zullen actief worden ontwikkeld. Het potentieel op het gebied van thermen en jacht zal worden benut. Groen toerisme, etnografisch toerisme en agrotoerisme zullen worden bevorderd.

Er wordt voorspeld dat er tegen 2030 meer dan 2000 banen zullen worden gecreëerd in de toeristische sector in Karabach en Oost-Zangezur. Hoewel het ontmijningsproces in de bevrijde gebieden nog aan de gang is en er primaire infrastructuur, steden en dorpen worden aangelegd, wordt tegelijkertijd het toeristisch potentieel ontwikkeld. Op sommige plaatsen is men al begonnen met het ontwerpen en bouwen van hotels, recreatiegebieden en balneologische resorts.

De grootste heropleving van het recreatieve potentieel is waargenomen in Shusha. Drie hotels, namelijk Qarabag Hotel, Avan Shusha Plaza Hotel, Kharibulbul Hotel, zijn hier al gerestaureerd en in bedrijf. Er zijn ook plannen om kleine boetiekhotels, pensions, hostels, enz. te bouwen in de stad en de buitenwijken. Het bedrijf Karabakh Construction kondigde met name de bouw aan van een luxe vijfsterrenhotelcomplex Qarabag Zafar in Shusha in 2021.

Natuurlijk zal Shusha in de toekomst de rol van aanjager spelen in de ontwikkeling van toeristische bestemmingen in de hele regio. In dit verband is het gerechtvaardigd dat de leden van de Organisatie van Turkse Staten Shusha in 2022 hebben uitgeroepen tot “Culturele Hoofdstad van de Turkse Wereld in 2023”. Shusha werd uitgeroepen tot ECO’s toeristische hoofdstad voor 2026 tijdens de vijfde bijeenkomst van de ministers van Toerisme en de zevende bijeenkomst van toerismedeskundigen op hoog niveau van de ECO-lidstaten, die op 4 en 5 oktober 2023 in de Iraanse stad Ardabil werden gehouden.

De afgelopen drie jaar zijn er veel internationale conferenties en bijeenkomsten gehouden in Shusha. Azerbeidzjanen kunnen sinds 18 maart 2023 de schilderachtige natuur en talrijke monumenten van deze stad in het berglandschap bekijken. Buitenlandse reizigers zullen binnenkort de schoonheden van de “Parel van Karabach” kunnen zien. Volgens het Azerbeidzjaans Staatsbureau voor Toerisme kunnen toeristen uit verschillende landen deze stad vanaf 2024 bezichtigen.

Aan de vooravond van deze belangrijke gebeurtenissen heeft Azerbeidzjan de activiteiten geïntensiveerd om het recreatieve potentieel van Shusha bekend te maken. Over het algemeen wordt het recreatiepotentieel hiervoor gepromoot op internationale tentoonstellingen en andere fora. De toeristische mogelijkheden van de hele regio Karabach worden gedemonstreerd om potentiële investeerders aan te trekken.

Een andere stap in deze sector was het bezoek van een groep reizigers van het wereldberoemde NomadMania aan Shusha, dat op 4 november 2023 begon. Als onderdeel van een driedaagse reis bezoekt een delegatie van 50 personen, namelijk vertegenwoordigers uit 26 landen, voornamelijk uit Europa, maar ook uit de VS, Canada, Australië en Singapore, aantrekkelijke plaatsen in de regio, waarbij ze de route Fuzuli-Khojavand-Shusha-Aghdam-Kalbajar-Lachin-Zangilan-Jabrayil volgen. Dit is het negende bezoek aan Karabach en Oost-Zangezur door teams van toonaangevende internationale reisorganisaties zoals Etic, MTP, TCC, NomadMania, Travelers Club of Türkiye, British Piki Reels, Swedish Club 100, enz.

Voor dit doel zijn de inspanningen van het Staatsbureau voor Toerisme gericht op het promoten van toeristische bestemmingen in Karabach, die voornamelijk aantrekkelijk zijn voor toeristen uit islamitische landen. De specialisten van het Staatsbureau voor Toerisme werken ook aan het aantrekken van gespecialiseerde portfolio-investeerders naar de regio. In dit verband wordt nu al voor het derde jaar nauwer samengewerkt met Türkiye, Pakistan, Rusland, Israël, de Golfstaten, de Organisatie van Turkse Staten en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), die grote belangstelling hebben getoond voor projecten voor de restauratie van architectonische en historische monumenten, en ook investeren in recreatieprojecten in de bevrijde gebieden. Potentiële investeerders in de toeristische sector krijgen belastingvoordelen en andere preferenties, naast de algemene voordelen die in de toeristische sector worden overwogen. Een deel van de BTW die wordt betaald voor accommodatie (met uitzondering van andere aanvullende diensten) die door hotels en hotelfaciliteiten wordt geleverd, zal aan de consument worden terugbetaald.

Op dit moment wordt de grootste activiteit in de ontwikkeling van het toeristisch potentieel van de bevrijde gebieden echter waargenomen als onderdeel van de uit de begroting gefinancierde restauratiewerkzaamheden, evenals publiek-private samenwerkingsinitiatieven. De belangrijkste stap om buitenlandse toeristen aan te trekken is een korte transportroute. De internationale luchthavens in Fuzuli en Zangilan zijn in gebruik genomen, en een luchthaven in Lachin wordt naar verwachting eind 2025 geopend.

Naast Shusha is de bouw van de eerste toeristische faciliteiten al begonnen in de districten Lachin, Kalbajar en Tartar. Er worden met name voorbereidingen getroffen voor de aanleg van een recreatie- en balneologische zone in Kalbajar. In de nederzetting Istisu zal een medisch en gezondheidscentrum worden gerestaureerd. De fundering is gelegd voor een hotelcomplex bestaande uit een hotel met meerdere verdiepingen met 100 kamers, 10 huisjes, cafés en restaurants, een gezondheidscentrum, zwembaden, SPA, amusementsfaciliteiten en een conferentiezaal voor 500 personen in de buurt van Lachin in augustus 2023. Er wordt een strand- en recreatiecentrum aangelegd in het district Lachin aan de oevers van de rivier de Khakari. Oude grotten genaamd Abdallar zijn gerestaureerd in de buurt van de stad, en dit gebied zal worden betrokken bij de ontwikkeling van etnografisch en natuurtoerisme.

Specialisten van het Staatsbureau voor Toerisme werken op hun beurt aan het ontwerp van faciliteiten voor de ontwikkeling van toerisme in de nederzetting Hadrut. Het recreatiepark Sugovushan wordt momenteel aangelegd. Hiervoor heeft de regering ongeveer vier miljoen manats ($2,3 miljoen) uitgetrokken. Als onderdeel van de eerste fase van het werk zijn een toeristeninformatiecentrum, een café, een drijvend viaduct en een parkeerplaats voor voertuigen van reizigers aangelegd aan de 7,5 hectare grote, schilderachtige kust van het stuwmeer. Er werden ongeveer 5.000 bomen en struiken geplant. In de tweede fase wordt hier een recreatiegebied aangelegd, een nieuwe brug gebouwd en grootschalige landschapsarchitectuur uitgevoerd.

Een van de prioriteiten voor de ontwikkeling van recreatiemogelijkheden is de oprichting van het Tugh State Historical, Architectural and Natural Reserve op het historische grondgebied van het dorp Tugh in het district Khojavand, waar ook gespecialiseerde toeristische bestemmingen zullen worden ontwikkeld.

Binnen de Strategie voor de Ontwikkeling van Regionaal Toerisme in Karabach, die meer dan een jaar geleden is ontwikkeld, is een aantal initiatieven gepland met betrekking tot cultureel erfgoed, natuurlijke landschappen en historische monumenten, om de regio om te vormen tot een nieuwe toeristische bestemming. Deze richtingen omvatten het erfgoed van het Karabachse Kanaat, “Zijderoute”, inclusief Hadrut, Fuzuli, Khojavand, Aghdam, Sugovushan, enz. Het Staatsbureau voor Toerisme heeft op zijn beurt projecten voorbereid binnen het concept “Overwinningsroutes”, waaronder “YolumuzAğdama” (Reis naar Aghdam), “YolumuzFüzuliyə” (Reis naar Fuzuli) en “YolumuzXocavəndə” (Reis naar Khojavand), enz.

Referentie: Caliber.az