BP, Azerbeidzjan rollen mouwen op voor schoon energieproject in Jabrayil

De verwezenlijking van het potentieel aan hernieuwbare energie in de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan is deze week in een stroomversnelling geraakt nadat bp en de regering van Azerbeidzjan een akkoord hadden bereikt over de technische en commerciële parameters van een zonne-energiecentrale (SPP) die in het bevrijde district Jabrayil zal worden gebouwd.

“We hebben het op zeer goede voorwaarden geregeld. Nu zijn er nog enkele technische kwesties”, zei de Azerbeidzjaanse onderminister van Energie Elnur Soltanov op 22 mei over de overeenkomst.

Soltanov voegde eraan toe dat de energie die in de fabriek, Shafag (Dageraad) genaamd, wordt geproduceerd, zal worden gebruikt voor de bevoorrading van de Sangachal-olieterminal, waarvoor bepaalde procedures zullen worden geregeld tussen bp en de Azerbeidzjaanse regering.

Het ministerie van Energie van Azerbeidzjan en bp hebben in juni 2021 het eerste officiële document over de Shafag zonne-energiecentrale (SPP) ondertekend, namelijk een uitvoeringsovereenkomst inzake samenwerking bij de evaluatie en uitvoering van een project voor de bouw van een zonne-energiecentrale van 240 MW in het bevrijde Jabrayil. Het document benadrukte de samenwerking binnen de uitvoeringsovereenkomst voor de technische en commerciële evaluatie van het zonne-energieproject, het ontwerp van de centrale, de financiële toewijzingen en de vaststelling van het definitieve investeringsbesluit.