Echo’s van Europa’s Armeense missie in Azerbeidzjan

Caucasus Watch heeft onlangs een bevooroordeelde anti-Azerbeidzjan analyse gepubliceerd van Thijs Korsten, een voormalig Junior Research Fellow aan het Instituut voor Kaukasus Studies in Jena, Duitsland, over de operatie van de Europese missie (EUMA) aan de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan. Het artikel is volledig gericht op het in diskrediet brengen van Azerbeidzjan en zijn onmiskenbare rol bij het tot stand brengen van regionale vrede.

Bovendien werd Caliber.Az door de auteur in zijn stuk genoemd om zijn argumenten te “rechtvaardigen”. Onze analyse wordt echter duidelijk verdraaid omdat Korsten blijkbaar geen concessies doet aan zijn hysterie om Azerbeidzjan te schande te maken.

Wij vinden dat er enkele opmerkingen moeten worden gemaakt over de beweringen van de auteur:

Ten eerste, in antwoord op de beweringen van Korsten, bevestigen wij dat Caliber.Az op geen enkele wijze verbonden is met enige overheidsstructuur in Azerbeidzjan, met inbegrip van het ministerie van Defensie. Wij zijn een onafhankelijk media- en omroepbedrijf dat wereldwijd multithemanieuws brengt, met een belangrijke focus op onze regio.

Korsten verwijst naar onze analyse van het militair-intelligente karakter van de Europese missie in Armenië en noemt het “aantijgingen”. Maar wij zijn er meer dan zeker van dat deze uitsluitend op feiten is gebaseerd, waaronder die over het hoofd van de missie, Markus Ritter – een ervaren inlichtingenagent onder politiedekking, die onder meer de functie van stafchef van de VN-missie in Kosovo (2004-2005), stafchef van de VN-waarnemingsmissie in Georgië (2007-2008), hoofd programmering en operaties van de EU-luchtvaartbeveiligingsmissie in Zuid-Sudan (2012-2013) en hoofd van de EU-adviesmissie in Bagdad (2017-2019) op zijn naam heeft staan.