Einde van escalatie Iran-Azerbeidzjan niet in zicht

Op 3 juni gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan een waarschuwingsverklaring uit voor zijn burgers, waarin het hen opriep niet naar Iran te reizen en degenen die al in Iran zijn opriep de grootst mogelijke voorzorgsmaatregelen en veiligheidsmaatregelen te nemen. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Israël ervan achter deze beslissing te zitten.

De waarschuwing kwam naar aanleiding van de detentie van de jonge Azerbeidzjaanse staatsburger Farid Safarli in maart 2023, toen hij om persoonlijke redenen vanuit Duitsland naar Iran reisde. Hoewel de Iraanse autoriteiten eerder ontkenden informatie te hebben over de verblijfplaats van Farid, bevestigden ze op 1 juni de detentie van Farid Safarli, die beschuldigd werd van spionage.

Hoewel het diplomatieke escalatieproces tussen Bakoe en Teheran onlangs tot stilstand is gekomen, lijkt Iran Azerbeidzjan publiekelijk te blijven bedreigen. De spanning tussen Azerbeidzjan en Iran heeft de afgelopen drie jaar een nieuw hoogtepunt bereikt na de militaire overwinning van Azerbeidzjan in de tweede Karabach-oorlog in 2020 op Armenië.