Expert: Azerbeidzjan – de belangrijkste energie- en handelspartner van Oekraïne

Oekraïne hecht veel belang aan de energiesteun van Azerbeidzjan, met name in de vorm van leveringen van olie, olieproducten en gas. Azerbeidzjan is een van de eerste landen die generatoren en andere elektrische apparatuur naar Oekraïne heeft gestuurd nadat Rusland raketaanvallen op zijn energie-infrastructuur had uitgevoerd, vertelde de Oekraïense politicoloog en militair expert Alexander Kovalenko aan Report.az.

“In 2020 werd de kwestie aangekaart van de vooruitzichten voor de levering van Azerbeidzjaanse energiebronnen aan Oekraïne via de Trans-Adriatische Gasleiding (TAP) en de Interconnector Griekenland-Bulgarije (IGB), wanneer deze in gebruik worden genomen. Er werd aangenomen dat deze route de levering van Azerbeidzjaans gas via Bulgarije en Roemenië aan Oekraïne mogelijk zou maken. Ik hoop dat dit project na het einde van de oorlog zal worden uitgevoerd,” zei hij.

Volgens Kovalenko zijn de bilaterale betrekkingen tussen Oekraïne en Azerbeidzjan altijd vriendschappelijk geweest en neigden ze naar verdere verdieping van de samenwerking op vele gebieden.

“De handelsomzet tussen Oekraïne en Azerbeidzjan is gestaag gegroeid en bedroeg in 2021 meer dan 1 miljard dollar. Tegelijkertijd werd voorspeld dat dit cijfer in de komende 2-3 jaar $2 miljard zou kunnen bereiken. Dat wil zeggen, in termen van groei het hoogste te worden over de jaren van samenwerking. Vanwege de oorlog waren deze voorspellingen echter niet voorbestemd om uit te komen,” merkte de politicoloog op.