Hoe zal Azerbeidzjan profiteren van een diepere vermindering van de OPEC+ olieproductie?

De wereldprijzen voor juli futures op WTI ruwe olie en augustus futures op Brent ruwe olie stegen licht op 5 juni ‘s ochtends als reactie van de markten op het besluit van OPEC+ een dag eerder om de olieproductie vanaf 2024 met ongeveer 1,4 miljoen bpd (vaten per dag) te verlagen. Ondanks de druk van de VS en de EU om de grondstoffenprijzen te verlagen, kwamen de deelnemers aan de OPEC+ overeenkomst en hun partners overeen om hun inspanningen om de olieproductie vrijwillig te verminderen, voort te zetten.

Zo werd begin april besloten om de olieproductie tot eind 2023 met 1,66 miljoen vaten per dag te verlagen, en nu is overeengekomen om de productie verder te verlagen voor het hele jaar 2024. Volgens het Azerbeidzjaanse ministerie van Energie staat het land volledig achter de preventieve maatregelen van OPEC+ om de markt te stabiliseren.

Sinds afgelopen najaar staat de wereldwijde energiemarkt onder druk van negatieve impulsen als gevolg van de daling van de industriële productie in de Europese Unie en de Verenigde Staten, een lager energieverbruik in opkomende markten, met name in de geïndustrialiseerde regio’s van Azië, en al deze processen gingen gepaard met een hoge prijsvolatiliteit.

Voorspellingen van een ernstige recessie die in 2023 wordt verwacht en de ineenstorting van veel economieën droegen ook bij aan de negatieve dynamiek, die ook de vraag op de aandelenmarkten drukte. Zo daalde de prijs van een vat Brent-olie alleen al tussen augustus en december vorig jaar met meer dan 30 dollar.