Ineenstorting van de plannen van dader Khachatryan om Armenië binnen te glippen onder dekking van het ICRC

De Armeense massamediapropaganda (MMP) heeft herhaaldelijk bewezen dat ze bereid en in staat is om haar perverse wereldbeeld door te drukken als de waarheid in laatste instantie. Dit is gewoontegedrag voor de vertegenwoordigers van de “vierde macht” van het land, waar het verspreiden van leugens over de oorzaken en gevolgen van het conflict met Azerbeidzjan een gebruikelijke praktijk is. Tegelijkertijd moet elke nieuwe “parel” van Armeense propagandisten worden besproken en hun leugens en domheid punt voor punt worden ontmaskerd.

Ik zal meteen opmerken dat ze erin geslaagd zijn om verder te gaan dan dat. Zo publiceerde het Armeense MMP een bericht dat “het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) een verklaring verspreidde over de ontvoering van een 68-jarige inwoner van de Republiek Artsach, Vagif Khachatryan, in de Berdzor-corridor door Azerbeidzjanen op 29 juli”. Ik wil er meteen op wijzen dat er op het moment van publicatie van deze tekst niets van dien aard op de website van het ICRC (www.icrc.org) stond. Het laatste nieuws over het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict daar dateerde van 29 juli. Dit was overigens een provocerende verklaring van het ICRC, want het meldde dat “ondanks alle inspanningen, het ICRC momenteel niet in staat is om humanitaire voorraden te leveren aan de burgerbevolking langs de Lachin corridor en andere routes, waaronder via Aghdam”.

Om te beginnen zijn degenen die het ICRC “burgers” noemt, separatisten van Karabach. Dat wil zeggen, individuen die de territoriale integriteit van Azerbeidzjan niet erkennen en dus illegaal handelen. Bovendien zijn tienduizenden van deze dames en heren in het bezit van een Armeens paspoort, d.w.z. een compleet andere staat die al meer dan een kwart eeuw 20% van het Azerbeidzjaanse grondgebied bezet houdt.

Wat doen zij allemaal op het grondgebied van ons land en hoe juist is het van de kant van het ICRC om Armeense burgers te beschermen die illegaal aanwezig zijn in de economische regio Karabach van Azerbeidzjan? Helaas geeft het ICRC geen antwoord op deze vraag. Tegelijkertijd geeft het ICRC niet aan waarom deze organisatie geen humanitaire goederen kan leveren aan Khankendi via Aghdam. Tegelijkertijd ligt de waarheid voor de hand, aangezien de schuld hiervoor bij de separatisten van Karabach zelf ligt, die de snelweg Aghdam-Askeran met betonnen platen hebben geblokkeerd.

Maar laten we terugkeren naar het Armeense MMP. Toen ze informatie over Vagif Khachaturyan publiceerden, slaagden ze erin om het woord detentie tussen aanhalingstekens te zetten. Wat was het dan? Teleportatie van Vagif Cherkezovich van het “Lachin” gebied naar één van de medische centra van Baku? U zult het met me eens zijn dat we absoluut anekdotische capriolen zien van de kant van het Armeense MMP. Dat, bovenop al het andere, beweert dat de arrestant een “Artsachs burger” is. Wie en wanneer heeft dit “Artsakh” erkend? Zelfs Armenië heeft het niet erkend.

Dus het Armeense MMP en het ICRC, als deze organisatie inderdaad zo’n flagrante verklaring heeft verspreid, zijn in de greep van hallucinaties. De realiteit is dat het verleden van Vagif Khachaturyan simpelweg vol zit met misdaden tegen de vreedzame Azerbeidzjaanse bevolking. Samen met andere personen van Armeense nationaliteit heeft hij, met behulp van verschillende wapens en infanteriegevechtsvoertuigen, een gewapende aanval uitgevoerd op het dorp Meshali in het district Khojaly in Azerbeidzjan, waarbij 25 Azerbeidzjanen werden gedood, 14 mensen in verschillende mate gewond raakten en 358 mensen met geweld werden verdreven van hun wettelijke verblijfplaats.

Hoe moet Azerbeidzjan zich opstellen tegenover de persoon die het schuldig acht aan zo’n nachtmerrieachtige misdaad? Moet hij geprezen worden voor zijn daden? Nee, hij had vastgehouden en naar Baku gebracht moeten worden, en dan zou er een eerlijk gerechtelijk onderzoek moeten komen tegen deze inwoner van het dorp Badar in het Askeran-district van Azerbeidzjan. Azerbeidzjan zal hiervoor zorgen. Ons land handelt op precies dezelfde manier als elk ander land dat een dossier heeft over een persoon die beschuldigd wordt van het plegen van misdaden tegen zijn burgers.

En het is overduidelijk dat Vagif Khachaturyan, in de hoop aan gerechtigheid te ontsnappen, probeerde naar Armenië te verhuizen. Hij was er zeker van dat hij in ons land vergeten was. Hij verwachtte dat hij onder de dekmantel van het ICRC Armenië binnen kon glippen. Maar zijn beide veronderstellingen bleken fout te zijn. Azerbeidzjan herinnert zich alles, we hebben een dossier over elke Armeense militant en ze moeten allemaal leven met de gedachte dat we de mogelijkheid hebben om ze te pakken en naar Bakoe te brengen.

Trouwens, volgens het ICRC zijn er sinds december 2022 zo’n 680 patiënten door de Lachin corridor vervoerd onder het internationaal erkende humanitaire mandaat. Dat wil zeggen, het ICRC erkent dat geen van die 680 vervoerde patiënten problemen had. Sommigen bedankten Azerbeidzjan zelfs. Maar de situatie met Vagif Khachaturyan is heel anders, en zijn bloedige verleden is de schuldige.

Het komt erop neer dat nog meer ophef van Armeense zijde, die niet aarzelt om iemand te verdedigen wiens misdaden Azerbeidzjan gemakkelijk in elke rechtbank kan bewijzen, vruchteloos zal zijn. En het ICRC, dat al schijnbaar heeft verklaard dat zijn vertegenwoordigers de gedetineerde patiënt zo snel mogelijk zullen bezoeken en in contact staan met zijn familie, kan zich tot de Azerbeidzjaanse kant wenden. En Bakoe zal het verzoek van het ICRC zeker in overweging nemen. Maar ik kan niet eens raden wat het Armeense MMP hierover zal schrijven. Het zal waarschijnlijk weer een sprong in de verbeelding zijn.

Referentie: Caliber.az