Politicoloog: Azerbeidzjaanse olievoorraden versnellen industrialisatie Tadzjikistan

De levering van Azerbeidzjaanse ruwe olie voor verwerking aan Tadzjikistan zal de industrialisatie van het land versnellen, vertelde de Tadzjiekse politicoloog Abdugani Mamadazimov aan Report.az, voorzitter van het Nationaal Fonds “Zijderoute – Consolidatieroute”.

Volgens de politicoloog is de overeenkomst tussen de ministers van de twee broederlanden – minister van economische ontwikkeling en handel van Tadzjikistan Zavki Zavkizoda en minister van ecologie en natuurlijke hulpbronnen van Azerbeidzjan Mukhtar Babayev – over de levering van olie een mijlpaal voor Tadzjikistan.

“De levering van Azerbeidzjaanse ruwe olie aan een grote olieraffinaderij in de Dangara vrije economische zone in de nabije toekomst zal twee van de vier prioriteiten van de nationale strategie van het land tegelijk helpen waarborgen: energieonafhankelijkheid en versnelde industrialisatie van soeverein Tadzjikistan,” zei hij.

Mamadazimov merkte op dat de ingebruikname van de capaciteit van deze olieraffinaderij de ononderbroken levering van brandstof en smeermiddelen in zowel de transportsector als de industrie als geheel aanzienlijk zal verbeteren.

“Dit is heel belangrijk voor Tadzjikistan, dat nog steeds geen eigen olieraffinage-industrie heeft,” voegde hij eraan toe.

De politicoloog benadrukte dat dit besluit een startpunt kan worden voor nieuwe gezamenlijke projecten tussen de landen.

Als resultaat van de bijeenkomst van de intergouvernementele commissie voor handel en economische samenwerking tussen de twee staten werd besloten dat Azerbeidzjan ruwe olie zal leveren voor de behoeften van de Dangara FEZ olieraffinaderij ten zuiden van Dushanbe.

De partijen bespraken ook de investering van Azerbeidzjan in de wederopbouw van de onderneming van de Tadzjiekse Aluminiummaatschappij om haar capaciteit te vergroten, de uitvoer van aluminium, kryoliet en aluminiumfluoride van Tadzjikistan naar Azerbeidzjan, de invoer van aluminiumoxide van Azerbeidzjan naar Tadzjikistan, de verwerking van landbouwproducten en tarieven voor vervoer per spoor, de ontwikkeling van het toerisme, de exploratie van natuurlijke hulpbronnen van Tadzjikistan en de toename van de bilaterale handel.