Pro-Armeense lobbyisten genieten van la dolce vita terwijl Armenië op zoek is naar nieuwe “helpers”

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo is onlangs op verschillende fronten zeer actief geweest. Ten eerste heeft ze in haar pogingen om de schadelijke uitstoot in de Franse hoofdstad te verminderen, een geplande enquête onder de inwoners van de stad aangekondigd om te bepalen of de parkeertarieven voor “sport-utility vehicles” (SUV’s) verhoogd moeten worden. Hoewel dit plan naar verwachting gesteund zal worden door de inwoners van de stad, kan het frustratie opwekken bij forenzen uit de voorsteden die dagelijks met SUV’s naar hun werk in de metropool rijden.

Op 27 november zei Hidalgo dat ze ontslag nam van Elon Musk’s sociale mediaplatform X, voorheen bekend als Twitter, dat ze beschreef als een middel om de democratie te verstoren.

“Dit platform en de eigenaar ervan handelen opzettelijk om spanningen en conflicten te verergeren,” zei Hildago in een verklaring die op X was geplaatst, eraan toevoegend dat het een “enorm wereldwijd riool” was geworden.

De redenen voor Hidalgo’s uitbarsting tegen het X-netwerk zijn niet duidelijk. Het kan te maken hebben met spanningen tussen Franse ambtenaren en het bedrijf van Elon Musk. Haar kritiek op X lijkt echter een overdreven reactie en kan een afleiding zijn van een corruptieschandaal waarbij ze betrokken is.

Hidalgo ging twee weken op zakenreis naar Nieuw-Caledonië en Frans-Polynesië. De gehele periode van Hidalgo’s verblijf op de eilanden en in de wateren van de Stille Oceaan werd betaald uit de staatsbegroting, terwijl het zakelijke gedeelte van het bezoek slechts één week duurde. Hidalgo en haar man gebruikten de tweede week van hun reis om hun dochter te bezoeken, die op een nabijgelegen eiland woont. Om haar acties te verbergen, plaatste Hidalgo video’s op sociale media waarop ze te zien was terwijl ze zogenaamd op een fiets door de straten van Parijs reed. Haar bedrog werd echter ontdekt door de pers, die onthulde dat ze niet aanwezig was bij de meeste officiële evenementen die tijdens haar reis gepland waren. Er worden nu juridische stappen ondernomen en er is gemeld dat de totale kosten van de reis ongeveer 60.000 euro bedroegen.

Het is interessant om op te merken dat veel personen die opkomen voor Armeense belangen, verwikkeld zijn geraakt in corruptieschandalen. Barones Caroline Cox, de peettante van het “miatsum”, verzuimde bijvoorbeeld de “donaties” te melden die ze ontving van verschillende religieuze organisaties die ze diende. Ook Eva Kaili, een bekende Armeense lobbyiste en lid van het Europees Parlement, was betrokken bij het grote “Qatargate”-schandaal, waarbij zakken met geld in haar bezit werden gevonden. Ook de voormalige voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Amerikaanse Senaat, Bob Menendez, die in mei 2024 terecht zal staan voor maar liefst vier aanklachten, en zijn vrouw Nadine Arslanian waren betrokken bij bijna al deze zaken.

Het is de moeite waard om apart te vermelden dat het geld dat de Armeense diaspora uitgeeft aan lobbyisten ook, op zijn zachtst gezegd, niet uit een volledig transparante bron komt en onvermijdelijk onderwerp van onderzoek zal worden. Met name de European Armenian Federation for Justice and Democracy (EAFJD), de grootste Armeense lobbyorganisatie in Europa, wordt gesponsord door een privébedrijf dat profiteerde van de smokkel van veelkleurige diamanten uit conflictgebieden in Afrika naar België.

Het is merkwaardig dat mensen die Armenië verdedigen graag woorden als “rechtvaardigheid”, “mensenrechten” en “democratie” gebruiken. Men vraagt zich af hoe dit alles te rijmen valt met het feit dat zij corrupte ambtenaren zijn. Is het hypocrisie of schizofrenie? Eerder een combinatie van beide. Dit lijkt trouwens opvallend veel op het Armeense idee zelf. Het is niet uitgesloten dat bij het promoten van de Armeense zaak, het brood-en-boter belang van alle bovengenoemde en tientallen andere lobbyisten wordt toegevoegd aan hun wereldbeeld dat gebaseerd is op Turkofobie en Islamofobie.

De nederlaag van het Armeense leger in 2020 en het volledige herstel van de soevereiniteit van Azerbeidzjan over de regio Karabach in 2023 hebben de wereld van de wereldwijde Armeense gemeenschap op zijn kop gezet. Ze staan nu onder tijdsdruk en denken verwoed na over waar ze hun geld moeten investeren. Ons advies aan hen zou zijn dat ze, in plaats van enorme bedragen uit te geven aan steekpenningen voor charlatans, beter kunnen investeren in de integratie van Armenië in regionale processen.

Om terug te komen op de formele heldin van ons stuk, Ann Hidalgo, zou ik willen opmerken dat het niveau van agressie in sociale netwerken echt hoog is, maar dat sociale netwerken daar geen schuld aan hebben. Ze zijn slechts een spiegel van onze wereld. Een wereld waarin mensen als Hidalgo en Menendez, Kaili en Cox van hun dolce vita genieten. Daarom zou het de moeite waard zijn om de Franse burgemeester te herinneren aan het spreekwoord: het is niet de schuld van de spiegel als je eigen gezicht er niet uitziet.

Referentie: Caliber.az