Trans-Kaspische route op de drempel van de containerhausse

Azerbeidzjan en zijn partners in Centraal-Aziatische (CA) landen voeren een routekaart uit voor de synchrone uitbreiding van het vrachtpotentieel van de Trans-Kaspische Internationale Transportroute (TITR).

De projectdeelnemers zijn van plan om de vrachtstroom langs de TITR in de komende zeven jaar met maximaal 500.000 containers per jaar te vergroten. Dit verklaarde de Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev onlangs in de economische hoofdstad van Saoedi-Arabië Jeddah op de top “Centraal-Azië + Samenwerkingsraad van de Golf (GCC)”.

De geopolitieke veranderingen van de afgelopen anderhalf jaar in verband met de Russisch-Oekraïense oorlog zetten de landen in de Kaspische regio ertoe aan om de samenwerking op het gebied van transport te verdiepen, waarbij knelpunten in de logistiek van de Middle Corridor worden weggenomen.

De Trans-Kaspische route, die in 2018 op initiatief van Bakoe, Ankara, Astana en Tbilisi is gelanceerd en nu het belangrijkste onderdeel van de “Middle Corridor” is geworden, begint in China en vervoert vervolgens vracht naar Türkiye en Europese landen via Kazachstan en de Kaspische Zee, Azerbeidzjan en Georgië.

“Een van de belangrijkste prioriteiten van Kazachstan – het opbouwen van de capaciteit van TITR, en we zijn van plan om het vrachtverkeer op deze route systematisch te verhogen tot 500 duizend containers in 2030,” zei Tokayev op de GCC-top.

Als belangrijk logistiek knooppunt in de regio is Azerbeidzjan bezig met een grootschalige modernisering van zijn belangrijkste commerciële haven in Baku (BISCP), waarvan de overslagcapaciteit zal worden verhoogd tot 25 miljoen ton vracht. Dienovereenkomstig zal de doorvoercapaciteit van de spoorlijn Bakoe-Tbilisi-Kars (BTK) worden verhoogd tot 5 miljoen vracht, terwijl er, met financiële steun van Bakoe, sinds het voorjaar van 2023 wordt gewerkt aan de modernisering van het deel van de “staalsnelweg” dat over het grondgebied van Georgië loopt.

Zo zal de capaciteit van de containerterminal van de haven van Alyat van de huidige 100.000 TEU-containers op middellange termijn worden verhoogd tot 200-250.000 TEU per jaar door de ingebruikname van een nieuwe gespecialiseerde terminal voor het vervoer van containers. In het eindstadium zal de capaciteit van BMMTP het mogelijk maken om 1 miljoen containers per jaar te behandelen.

Alle bovengenoemde stappen om de haven- en spoorweginfrastructuur te ontwikkelen en de grensoverschrijdende en douaneprocedures in de Kaspische kuststaten te vereenvoudigen, dragen uiteindelijk bij aan een stapsgewijze toename van de vrachtoverslag langs de “Middle Corridor”.

Zoals de Kazachse premier Alikhan Smailov opmerkte, zal tegen het einde van 2023 het volume van het vrachtverkeer langs de Trans-Kaspische Internationale Transportroute 2 miljoen ton bedragen, en tegen 2025 zal dit zijn toegenomen tot 10 miljoen ton. En als alles wat gepland is met succes wordt uitgevoerd, dan zal tegen 2030 alleen al de jaarlijkse doorvoer van containers langs de “Middle Corridor” meer dan tien keer zo groot kunnen worden, in feite tot een half miljoen.

Referentie: Caliber.az