VS-expert: Armenië misleidt internationale gemeenschap

Armenië misleidt de internationale gemeenschap gemakkelijk door middel van sterke propaganda, en als gevolg daarvan worden de waarheden over Karabach en Azerbeidzjan op een verdraaide manier gepresenteerd zonder enig bewijs, vertelde de Amerikaanse journalist, nationaal veiligheidsanalist en advocaat Irina Zuckerman aan Report.

“Terwijl de internationale gemeenschap Oekraïne accepteert als een onafhankelijke staat en Donetsk als zijn soevereine grondgebied, wordt Karabach in een aantal westerse media nog steeds voorgesteld als een betwist gebied, ondanks de vier resoluties die door de VN zijn aangenomen. Ook worden de Armeniërs die daar wonen niet gezien als burgers van Azerbeidzjan, maar als een gemeenschap waarvan het bestaan onmogelijk zou zijn zonder betrekkingen met Armenië,” zei ze.

De expert merkte op dat er video- en fotobeelden zijn die het voor Rusland moeilijk maken om zijn acties in Oekraïne te ontkennen. In het geval van Bakoe en Jerevan, hoewel Armenië geen echte feiten heeft over de beschuldigingen, staat de internationale gemeenschap onder invloed van de bewering dat ze de weg blokkeren:

“Omdat de Armeense lobby een dergelijk verhaal heeft verzonnen, en ‘betrouwbare’ westerse bronnen zoals de Atlantic Council hebben geholpen om dit verhaal te promoten. Maar, zoals ik al zei, ze kunnen hier geen serieus bewijs voor leveren, ze vertellen alleen verhalen die voor naïeve luisteraars als anekdotes beschouwd kunnen worden.”

Zuckerman gelooft dat om dit te voorkomen, het nodig is om duidelijke satellietbeelden van de regio te maken en te laten zien dat er geen obstakels zijn voor legitieme hulp:

“Tegelijkertijd is het belangrijk dat politici die de regio goed kennen, verklaringen in deze richting afleggen. Tegelijkertijd moet worden benadrukt dat de protesten van Armenië niet volledig onafhankelijk zijn, maar rechtstreeks worden ingegeven door Rusland, dat het vredesproces probeert te verstoren. Het is niet duidelijk wat voor concessies Pashinyan hoopt uit dit fictieve verhaal, terwijl Bakoe onvermurwbaar is als het gaat om de bescherming van zijn veiligheid. De propaganda van Armenië is simpelweg gebaseerd op tientallen jaren van opzettelijk verdraaide informatie in de Westerse media. De vervormde informatie omvat het gebruik van de term “Nagorno-Karabach”, en verkeerde informatie over de Tweede Karabach Oorlog. De verspreiding van al deze zaken was mogelijk door de stille medewerking van verschillende christelijke organisaties in Westerse landen. De meesten van hen hebben Azerbeidzjan bezocht en kennen theoretisch de realiteit, maar in plaats van de leugens van de Armeense lobby onder ogen te zien, nemen ze liever stilletjes hun donaties aan. Het is noodzakelijk om te onthullen wie ze zijn door foto’s te publiceren van elke persoon die deelneemt aan dergelijke campagnes, waarop te zien is dat ze een geweldige tijd hebben gehad in Bakoe en na terugkeer in hun land een ontmoeting hebben gehad met de Armeense lobby.”