Waarom zorgde de verwijzing van de Armeense premier naar de vrede niet voor optimisme in Azerbeidzjan?

Op 18 april heeft de Armeense premier Nikol Pashinyan het parlement toegesproken en nieuwe verklaringen afgelegd over het vredesproces tussen Azerbeidzjan en Armenië en de recente dodelijke schermutselingen tussen de strijdende partijen. Hoewel de opmerkingen van premier Pashinyan over de noodzaak van definitieve vrede en normalisatie met Azerbeidzjan niet nieuw zijn, zou dit een teken kunnen zijn van de bereidheid van Jerevan om verder te gaan met de vredesonderhandelingen in het licht van de toenemende risico’s van gewapende escalatie in de regio.

Er was enig voorzichtig optimisme onder de deskundigengemeenschap dat een vredesverdrag tussen Armenië en Azerbeidzjan in 2022 zou kunnen zijn ondertekend. Deze hoop was echter ongegrond en aan het eind van het jaar waren de onderhandelingen vastgelopen, en dat is nog steeds het geval.

Premier Nikol Pashinyan verklaarde dat de nieuwe geopolitieke realiteit en de internationale situatie in het voordeel van Azerbeidzjan zijn, omdat het land geleidelijk een regionaal energie- en doorvoercentrum is geworden, waardoor het nog belangrijker is geworden voor Rusland en het Westen. Sinds 2022, toen de Russische invasiecampagne in Oekraïne begon, werd Europa immers geconfronteerd met een groot energietekort en een verstoring van de bevoorradingsketen, wat een ongekende economische crisis veroorzaakte.