Zaken met nadruk op Baltische staten: Bakoe, Vilnius gaan samenwerking uitbreiden

De afgelopen jaren heeft Azerbajdzjan alles in het werk gesteld om de economische banden met de landen van Zuid-Europa uit te breiden.

Een even belangrijke taak voor Azerbajdzjan is het uitbreiden van de handels-, economische en vervoersbanden met de Europese landen, het aantrekken van investeringen en know-how, alsmede gezamenlijke hoogtechnologische produktie in de niet-oliesector. Ook in deze richting is al veel bereikt, met name in de samenwerking met de Baltische Staten.

Tijdens het officiële bezoek van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev aan Litouwen op 22 mei en het in Vilnius georganiseerde Azerbeidzjaans-Litouwse zakenforum werden nieuwe zakelijke vectoren geschetst.

De politieke contacten tussen de leiders van Litouwen en Azerbeidzjan, die de laatste tijd zeer actief zijn geweest, hebben ook een gunstig effect gehad op de bilaterale economische banden. Litouwen beschouwt Azerbeidzjan als een economische leider in de zuidelijke Kaukasus en een belangrijke energiepartner voor de Europese Unie (EU).

Op zijn beurt beschouwt Bakoe Vilnius traditioneel als een partner in transport en logistiek in de noordelijke regio van Europa, een leverancier van voedsel van hoge kwaliteit en een platform voor de export van Azerbeidzjaanse niet-olieproducten. Als strategische partners, ook in het kader van het energiepartnerschap, hebben de twee landen een sterke regelgevende en juridische basis gelegd voor de succesvolle ontwikkeling van zakelijke betrekkingen door de ondertekening van 41 documenten op diverse gebieden.

Azerbeidzjan is een van de nauwste partners van Litouwen in het EU-samenwerkingsprogramma: in de periode 2007-2022 heeft Vilnius deelgenomen aan 26 Azerbeidzjaanse aanbestedingen voor samenwerkingsprojecten, waarvan het er 17 heeft gewonnen (12 projecten ter waarde van in totaal 20 miljoen euro zijn reeds uitgevoerd, vijf andere zijn in de afrondingsfase).