ACE platform topsides geïnstalleerd bovenop ACE platform jacket

In de eerste helft van het jaar is het Azeri Central East (ACE) platform jacket weggevaren van de Heydar Aliyev Baku Deepwater Jackets Factory, waar het werd gebouwd, naar zijn permanente locatie bij het ACG-veld en werd het geïnstalleerd bovenop het ACE platform jacket in een waterdiepte van 137 meter.

Het ACE-project is de volgende fase in de ontwikkeling van het gigantische Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) veld in de Azerbeidzjaanse sector van de Kaspische Zee. Het is een ontwikkelingsproject van $6 miljard dat een nieuw offshore platform en faciliteiten omvat die ontworpen zijn om tot 100.000 vaten olie per dag te verwerken. Verwacht wordt dat het project tijdens zijn levensduur tot 300 miljoen vaten zal produceren.

Het project werd in april 2019 goedgekeurd. De goedkeuring van ACE was de eerste grote investeringsbeslissing van het ACG-partnerschap nadat in 2017 overeenstemming werd bereikt over de verlenging van de ACG Production Sharing Agreement (PSA) tot 2049. Sinds de ondertekening van de oorspronkelijke PSA in 1994 is ongeveer 42 miljard dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling van het ACG-gebied.

Het ACE-project is gecentreerd rond een nieuw productie-, boor- en kwartalenplatform met 48 slots, gelegen halverwege de bestaande Centraal-Azeri en Oost-Azeri platforms in een waterdiepte van ongeveer 140 meter. Het project omvat ook nieuwe pijpleidingen om olie en gas van het ACE-platform over te pompen naar de bestaande ACG Fase 2 olie- en gasexportpijpleidingen voor transport naar de onshore Sangachal terminal.

Daarnaast is er een waterinjectiepijpleiding geïnstalleerd tussen de Oost-Azeri en ACE platforms om injectiewater van het Centraal-Azeri compressie- en waterinjectieplatform te leveren aan de ACE faciliteiten.

Het ACE platform is ontworpen om gebruik te maken van technologische innovaties en geautomatiseerde besturingssystemen die op afstand worden bediend vanuit een controlekamer op de Sangachal terminal. Het wordt het eerste op afstand bediende offshore platform in het Kaspische Zeegebied. Op dit moment is de afstandsbediening op de Sangachal terminal voor 100% voltooid en is de controlekamer al operationeel, zodat er getest kan worden.

De bouwactiviteiten voor het project zijn eind 2019 begonnen en hebben in het land zelf plaatsgevonden, waarbij gebruik is gemaakt van lokale middelen. Op het hoogtepunt waren meer dan 8.500 mensen betrokken bij de bouwactiviteiten in Azerbeidzjan.

De aandeelhouders van ACG zijn BP (30,37%), SOCAR (25%), MOL Group (9,57% (vervangt Chevron op 16 april 2020)), INPEX (9,31%), Equinor “(7,27%), ExxonMobil (6,79%), TPAO (5,73%), ITOCHU (3,65%), ONGC Videsh Limited (OVL) (2,31%).

Referentie: Azertag.az