Azerbaijan Fish Farm LLC wordt ‘s werelds eerste BAP-gecertificeerde сaviar kwekerij

Azerbaijan Fish Farm LLC heeft de Best Aquaculture Practices (BAP) behaald, zo heeft Global Seafood Alliance (GSA) bekendgemaakt.

Azerbaijan Fish Farm is de eerste steurkwekerij met een focus op kaviaarproductie die BAP-certificering heeft ontvangen. De certificering erkent niet alleen AFF’s toewijding aan duurzaamheid, maar verstevigt ook haar positie als ‘s werelds eerste kaviaarkwekerij met de BAP-certificering.

Sinds de oprichting in 2017 heeft AFF een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van innovatieve en duurzame visteelt en kaviaarproductie in Azerbeidzjan, aldus Mike Berthet, GSA’s vertegenwoordiger voor marktontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk. “Wij juichen Azerbaijan Fish Farm toe omdat zij de eerste kaviaarkwekerij is die de BAP-certificering heeft behaald. Dit onderstreept hun inzet voor verantwoordelijke praktijken en hun toewijding aan verantwoordelijkheid voor het milieu, sociale verantwoordelijkheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn.”

Over Azerbeidzjan Fish Farm LLC

In 1954 werd een van de eerste experimentele aquacultuurboerderijen ter wereld opgericht in het Neftchala district, als pionier voor het kweken van steurvissen in de regio. In 2017 werd de boerderij geprivatiseerd door AFF.

AFF’s benadering van duurzame aquacultuur combineert naadloos traditionele en moderne kweektechnieken, wat wordt geïllustreerd door het gebruik van het Recirculating Aquaculture System (RAS), het kooikweekmodel en geavanceerde tanks aan zee, waardoor een optimale waterkwaliteit en voeding tijdens de incubatie en de eerste levensfasen van de vis wordt gegarandeerd en een stressvrije kweekomgeving wordt gecreëerd.

Het onderscheidende vermogen van AFF ligt in het gebruik van zowel zoet water uit de Kura-rivier als zout water uit de Kaspische Zee. Deze unieke combinatie bootst de natuurlijke leefomgeving van steuren na en is van cruciaal belang om de topkwaliteit van de kaviaar te garanderen.

AFF onderscheidt zich ook door haar inzet voor milieuvriendelijke praktijken en natuurbehoud. Het bedrijf organiseert visvrijlatingsevenementen, waarbij 10 steuren worden vrijgelaten voor elke pot kaviaar die wordt verkocht, wat bijdraagt aan het behoud van de zeer bedreigde steurpopulaties die endemisch zijn in de Kaspische Zee. Dit illustreert de toewijding van AFF aan het ecosysteem en ondersteunt de merkbelofte.

Momenteel exporteert Azerbaijan Fish Farm LLC haar premium kaviaar naar gerenommeerde markten, waaronder de VS, VAE, Singapore en Hong Kong. Met de BAP-certificering als bewijs van haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid, bevestigt AFF opnieuw haar inzet voor een verantwoorde kaviaarproductie, waarmee zij een precedent schept voor de sector en de prominente positie van Azerbeidzjan op het wereldtoneel van de aquacultuur versterkt.

Over Best Aquaculture Practices

Best Aquaculture Practices is een certificeringsprogramma ontwikkeld door de Global Seafood Alliance, een internationale non-profit handelsassociatie met hoofdkantoor in Portsmouth, N.H., VS, toegewijd aan het bevorderen van ecologisch en sociaal verantwoorde vis-, schaal- en schelpdierpraktijken door middel van onderwijs, belangenbehartiging en garanties van derden. Door de ontwikkeling van de certificeringsnormen Best Aquaculture Practices en Best Seafood Practices is GSA de toonaangevende normeringsorganisatie voor vis-, schaal- en schelpdierproducten geworden.

Referentie: Report.az