Azerbeidzjan en Servië ondertekenen strategische documenten op het gebied van aardgas

Er heeft een ontmoeting plaatsgevonden tussen de minister van Energie Parviz Shahbazov en een delegatie onder leiding van de Servische minister van Mijnbouw en Energie Dubravka Djedović Handanović, die op bezoek is in Azerbeidzjan, zo meldt Report.az, onder verwijzing naar het ministerie van Energie.

Tijdens de bijeenkomst werd de belangrijke rol benadrukt van vriendschappelijke betrekkingen tussen de presidenten van Azerbeidzjan en Servië in de alomvattende ontwikkeling van betrekkingen op basis van strategisch partnerschap tussen de twee landen. Er werden uitgebreide samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van aardgas en elektriciteit geëvalueerd. Er werd opgemerkt dat samenwerking op het gebied van energie van uitzonderlijk belang is voor de ontwikkeling van bilaterale betrekkingen op een nieuw niveau, en in dit verband hechten Azerbeidzjan en Servië groot belang aan partnerschap op het gebied van aardgas.

Tijdens de bijeenkomst werd een “Memorandum of Understanding tussen het ministerie van Energie van de Republiek Azerbeidzjan en het ministerie van Mijnbouw en Energie van de Republiek Servië over de bevordering van de samenwerking tussen SOCAR en Srbijagas, evenals een overeenkomst over de verkoop van gas tussen SOCAR en Srbijagas, ondertekend.

Minister van Energie Parviz Shahbazov zei: “Met de documenten van strategisch belang die we vandaag hebben ondertekend, leggen we de basis voor veelzijdige samenwerking op het gebied van gas, waaronder voor het eerst gasleveringen van Azerbeidzjan aan Servië. Servië is de nieuwe partner van Azerbeidzjan bij het diversifiëren van de gasmarkt in Europa. Met de levering van maximaal 400 miljoen kubieke meter gas per jaar aan Servië zal het aantal landen dat van Azerbeidzjaans gas wordt voorzien oplopen tot 8. Dit is een duidelijke indicatie van de uitbreiding van de gasmarkt in Europa. Dit is een duidelijke indicatie van de uitbreiding van de missie van Azerbeidzjan als betrouwbare energiepartner en zijn groeiende rol in de energiezekerheid. De overeenkomsten van vandaag maken ook de weg vrij voor de duurzaamheid van ons gasleveringspartnerschap met langetermijncontracten en de bijdragen van Azerbeidzjan aan de energiezekerheid van Servië.”

De minister van Mijnbouw en Energie van de Republiek Servië, Dubravka Djedović Handanović, zei: “Vandaag hebben Servië en Azerbeidzjan een nieuw hoofdstuk geopend in hun economische en bilaterale samenwerking door de ondertekening van een contract over de gasvolumes die Azerbeidzjan aan Servië zal leveren. Na de levering van Azerbeidzjaans gas aan Servië via de interconnector Bulgarije-Servië, die naar verwachting in de nabije toekomst in gebruik zal worden genomen, zullen we ons strategische doel bereiken om onze aanvoerbronnen voor deze energiebron te diversifiëren en onze rol als doorvoerland voor gasdistributie naar Centraal-Europa verder te versterken. Het ondertekende contract voorziet in de levering van 400 miljoen kubieke meter gas in het komende jaar, en we verwachten dat deze volumes in de komende jaren verder zullen toenemen.”

Rovshan Najaf, voorzitter van SOCAR, benadrukte dat het gascontract een nieuwe bladzijde zal openen in de samenwerking tussen SOCAR en Srbijagas. Hij wees op het belang van de succesvolle uitvoering van het contract voor de versterking van de energiezekerheid van Servië en de betrekkingen tussen de twee landen en bedrijven.

Naast gasleveringen voorziet het memorandum van overeenstemming in de levering van LNG aan Servië, samenwerking met SOCAR op het gebied van gasopslag, deelname van het bedrijf aan gashandel en de bouw van gascentrales.