Azerbeidzjan onthult hoeveelheid geproduceerd aardgas in grootste Shah Deniz-veld

Sinds de eerste productiedag heeft het Shah Deniz gascondensaatveld, gelegen in de Azerbeidzjaanse sector van de Kaspische Zee, ongeveer 189 miljard kubieke meter gas geproduceerd.

Volgens het rapport kwamen de opmerkingen op 26 april van Bakhtiyar Aslanbayli, vice-president voor externe betrekkingen en communicatie van BP in de Kaspische regio, op de internationale wetenschappelijke conferentie “Architect van onafhankelijk Azerbeidzjan”, gewijd aan de 100e verjaardag van de geboorte van de nationale leider Heydar Aliyev.

Volgens Aslanbayli zijn sinds de ondertekening van het Contract van de Eeuw in totaal 4,2 miljard vaten olie geproduceerd uit het Azeri-Chirag-Guneshli (ACG) veldblok.

“In het kader van dit contract heeft het Staatsoliefonds van Azerbeidzjan 167 miljard dollar aan middelen ontvangen,” zei hij.

Aslanbeyli merkte op dat de inkomsten uit de verkoop van winstgevende olie van groot belang zijn voor de ontwikkeling van de economie van het land, evenals voor sociale en andere gebieden.

“Momenteel zijn er 8 platforms in de Kaspische Zee. De bouw van het 9e platform zal in juni worden voltooid. 8 platforms en de Sangachal terminal zijn uitgerust met de modernste technologische apparatuur in de wereldwijde olie- en gasindustrie,” merkte hij op.