Azerbeidzjan, Saudi-Arabië ondertekenen samenwerkingsovereenkomst op energiegebied

Azerbeidzjan en Saudi-Arabië hebben een overeenkomst getekend over samenwerking op het gebied van energie.

De Azerbeidzjaanse minister van Energie Parviz Shahbazov, die Saoedi-Arabië bezoekt, schreef hierover op zijn Twitterpagina, meldt Caliber.Az.

“We hebben een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van energie getekend met het Koninkrijk Saudi-Arabië, een belangrijke partner en broederland van Azerbeidzjan. Onze energiesamenwerking zal veelzijdig en veelomvattend zijn,” twitterde de minister.

Als onderdeel van het bezoek had Shahbazov een ontmoeting met de voorzitter van de raad van bestuur van ACWA Power, Mohammad Abunayyan, meldt Azertag.

Tijdens de bijeenkomst werd de huidige stand van de samenwerking besproken met betrekking tot de Khizi-Absheron windenergiecentrale met een capaciteit van 240 MW, onshore en offshore windenergie met een totale capaciteit van 2,5 GW, alsmede projecten voor energieopslagsystemen.

Tijdens de bijeenkomst bespraken de partijen het actieplan voor de uitvoering van de Khizi-Absheron Windenergiecentrale, de nog openstaande kwesties die voortvloeien uit de ondertekende overeenkomsten, en kwamen zij overeen de bouw van de centrale te intensiveren.

Zij merkten op dat de windenergiecentrale in 2025 in gebruik zal worden genomen. De centrale zal naar verwachting 1 miljard kilowattuur elektriciteit per jaar opwekken, waardoor 220 miljoen kubieke meter aardgas kan worden bespaard en meer dan 400.000 ton CO2-uitstoot in de atmosfeer kan worden voorkomen.

Zij wisselden ook van gedachten over de resultaten van studies naar de ontwikkeling van hernieuwbare energie in Nachchivan en de evaluatie van de waterstofproductie in Azerbeidzjan. ACWA Power werd uitgenodigd deel te nemen aan “groene energie”-projecten in Nachchivan.

Azerbeidzjan en Saudi-Arabië hebben op 24 februari 1992 diplomatieke banden aangeknoopt. Het Koninkrijk was een van de eerste landen die de onafhankelijkheid van Azerbajdzjan erkenden op 30 december 1991. In april 1994 werd de Azerbeidzjaanse ambassade geopend in Riyad, en sinds juni 1999 de Saoedische ambassade in Bakoe.

Saudi-Arabië heeft altijd het standpunt van Azerbeidzjan gesteund tijdens de stemming in de Algemene Vergadering van de VN over “De situatie in de bezette gebieden van Azerbeidzjan”, evenals in de OIC en bij andere internationale en regionale organisaties. De twee landen onderhouden betrekkingen op een groot aantal gebieden.