BP-Azerbeidzjan: ACE-project bereikt mijlpaal van 89 procent vooruitgang

Tegen het einde van het tweede kwartaal van 2023 had het ACE-project een voortgangsmijlpaal van 89 procent bereikt, zo meldt de exploitant van het blok BP-Azerbeidzjan in haar update over de resultaten van de eerste helft van 2023, Report.az.

In de eerste helft van het jaar is het jacket van het Azeri Central East (ACE) platform weggevaren van de Heydar Aliyev Baku Deepwater Jackets Factory, waar het werd gebouwd, naar zijn permanente locatie in het ACG-veld en werd het geïnstalleerd in een waterdiepte van 137 meter. Het jacket werd volledig in bedrijf gesteld en onshore getest voordat het op 16 maart werd weggevaren.

Op 4 april bezocht de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, de werf voor de productie van de topsides en bezichtigde de bijna voltooide topsides voordat ze naar hun permanente locatie vertrokken.

De meeste belangrijke inbedrijfstellingsactiviteiten die onshore moesten worden uitgevoerd, werden in de eerste helft van het jaar met succes voltooid. Deze omvatten voornamelijk de succesvolle afronding van de toegangsperiode tot het platform, de geïntegreerde zekerheidstest en de blowdown veiligheidstests. Voor het eerst werden de blowdown veiligheidstests onshore uitgevoerd met gebruik van stikstof. Hierdoor hoefde het systeem niet meer getest te worden op koolwaterstoffen tijdens het offshore opstarten.

Na deze voltooiing werd de topsides unit veilig opgekrikt en op het laadframe geplaatst om op het transportschip te worden geplaatst.

Op 30 mei arriveerde het transportschip STB-1 op de Bibi-Heybat werf en begonnen de voorbereidingen voor het uitladen.

Op 2 juli werd de topside-eenheid op de STB-1 geladen en is nu klaar om begin augustus naar het ACG-veld te varen voor offshore installatie op de jacket.

Het onderzeese oliepijplijnisolatiegereedschap werd te water gelaten en de werkzaamheden om de bovenkant van de pijplijn te isoleren werden ook in de eerste helft van 2023 voltooid. Het duikondersteuningsschip voltooide het vastmaken van de bestaande 30″-spoel, terwijl het Citadel-schip de omkering van het isolatiegereedschap voltooide.

In de eerste helft van het jaar werden ook de offshore inbedrijfstellingswerken voor de telecomaanpassingen voor ACE van het Centraal-Azeri platform afgerond. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)