BP rondt capaciteitsopbouwproject voor Azerbeidzjaanse universiteiten af

BP heeft aangekondigd dat het zoveelste capaciteitsopbouwproject voor Azerbeidzjaanse universiteiten met succes is afgerond.

Het project had tot doel de vaardigheden en capaciteiten op het vlak van projectbeheer in verschillende instellingen voor hoger onderwijs verder te versterken.

BP koos voor dit project als uitbreiding op een soortgelijk onderwijsprogramma waarmee bp en zijn medeondernemers eerder de training en opbouw van projectmanagementteams in 15 lokale universiteiten hadden ondersteund.

Het doel van dit vervolgproject was om de projectmanagementcapaciteit van de universiteiten verder te versterken door extra middelen te trainen – zowel studenten als onderwijzend personeel.

Gedurende de 14 maanden (november 2021-januari 2023) die het project duurde, werden 95 studenten en 123 personeelsleden opgeleid die acht instellingen voor hoger onderwijs vertegenwoordigden: de Azerbeidzjaanse Universiteit voor Toerisme en Management, de Azerbeidzjaanse Staatsuniversiteit voor Economie, de Technische Universiteit van Azerbeidzjan, de Baku Engineering University, de Azerbeidzjaanse Staatsuniversiteit voor Olie en Industrie, de Academie voor Bestuurskunde, de Azerbeidzjaanse Universiteit voor Architectuur en Bouwkunde en de Nationale Luchtvaartacademie.

Bakhtiyar Aslanbayli, bp’s vicepresident voor de Kaspische regio, communicatie en externe zaken, zei: “De twee initiatieven op het gebied van projectbeheer – het ene dat we samen met onze mede-vennoten hebben ondersteund en het andere dat bp alleen heeft gefinancierd – waren bedoeld om lokale universiteiten te helpen bij het opbouwen en ontwikkelen van vaardigheden en capaciteiten die ze nodig hebben om de projecten die ze met lokale organisaties en in toenemende mate met internationale partners hebben, professioneel te beheren. We zijn blij dat dankzij onze twee projecten de meerderheid van de lokale universiteiten nu is uitgerust met goede kennis, up-to-date methoden en mechanismen en, het allerbelangrijkste, internationaal en nationaal gecertificeerde professionals om hun eigen projecten efficiënt te beheren, evenals de subsidieovereenkomsten die ze aangaan als onderdeel van hun nationale en internationale samenwerkingsactiviteiten.”

De deelnemende studenten kregen 120 uur training en op basis van hun afstudeerresultaten ontvingen 64 van hen – degenen met de beste scores – certificaten van niveau D van IPMA (de International Project Management Association), een wereldleider in de beoordeling van projectmanagers. Niveau D is een van de vier beoordelingsgraden van IPMA.

Ongeveer 28 studenten ontvingen lokale certificaten van AzPMA (de Azerbeidzjaanse Project Management Associatie).
Daarnaast werd als onderdeel van het project een 52 uur durende academische cursus projectmanagement ontwikkeld en werden 19 docenten van alle deelnemende universiteiten opgeleid om deze cursus effectief aan hun universiteiten te doceren.

Het project omvatte ook materiedeskundige consultaties voor alle acht universiteiten om hen te ondersteunen bij het opzetten van hun eigen universitaire projectmanagementbureaus.

Het project, dat 209.703 manats ($123.355) kostte, werd uitgevoerd door AzPMA. 

Referentie: Report.az