Bryza: De olie- en gasstrategie van Heydar Aliyev versterkte de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan

Een van de factoren die van invloed zijn op de versterking van de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan is de snelle heropleving van de olie- en gassector van het land dankzij Heydar Aliyev, vertelde internationaal expert, bestuurslid van de Jamestown Foundation en voormalig ambassadeur van de VS in Azerbeidzjan, Matthew Bryza, aan Report.

Volgens hem gaat het om het aantrekken van fondsen voor de transformatie van de economie en het verhogen van de levensstandaard ten koste van de olie- en gasstrategie.

“De periode waarin de Nationale Leider aan de macht kwam, was erg ingewikkeld. Allereerst moet worden opgemerkt dat de eerste Karabach-oorlog gaande was. Bovendien was er met de ineenstorting van het door het Sovjetregime gecreëerde systeem een teruggang in de olie- en gassector. Niet elke leider kan zich in dergelijke omstandigheden bewijzen. Aliyev dacht echter, zoals maar weinig leiders in de regio konden denken: als je de economische macht van het land wilt herstellen, moet je buitenlandse investeringen aantrekken, om precies te zijn, bedrijven met een hoge risicotolerantie voor die periode,” zei Bryza.

Volgens hem vormde Heydar Aliyev een strategie waarmee hij bedrijven uit Türkiye, Rusland, de VS, Iran en het VK kon uitnodigen, en introduceerde hij daarmee een evenwichtig staatsbeleid waarin Azerbeidzjan goede relaties met al deze landen zou aangaan.

“Het tweede belangrijke punt waaraan de Nationale Leider aandacht besteedde, was de aanleg van pijpleidingen die door buitenlandse bedrijven werden geïnvesteerd voor de export van olie en gas. Dit alles vereiste een sterke strategische visie en moed. Aliyev verzette zich tegen veel staten die de olie- en gasvoorraden van Azerbeidzjan wilden privatiseren en nam een stap die niemand had verwacht. Hij zocht steun bij landen die geïnteresseerd waren in de ontwikkeling van olie- en gasvelden en gebruikte deze bronnen voor de onafhankelijkheid en eenwording van zijn land. Ik denk dat dit een erfenis is waar elke Azerbeidzjaan trots op zou moeten zijn,” vertelde Matthew Bryza aan Report.