De STAR-raffinaderij van SOCAR voorziet in 25% van de vraag naar olieproducten in Türkiye.

De in de STAR-raffinaderij geproduceerde olieproducten voorzien in ongeveer 25% van de vraag van Türkiye, aldus de CEO van SOCAR Türkiye, Elchin Ibadov.

De door de Staatsoliemaatschappij van Azerbeidzjan (SOCAR) gebouwde STAR-raffinaderij op het Aliaga-schiereiland van Izmir produceert 11 miljoen ton ruwe olie en geraffineerde producten, vertelde Ibadov in een interview met Report op 26 april.

“We zijn er trots op dat we elk jaar bijna 1 miljard dollar bijdragen aan het tekort op de lopende rekening van Türkiye, omdat we de externe afhankelijkheid van de markt aanzienlijk verminderen,” voegde hij eraan toe.

Ibadov merkte op dat olieraffinaderijen een standaard bezettingsgraad hebben en voegde daaraan toe: “Maar met effectieve planning, initiatieven om waarde te creëren en hoogwaardige technische oplossingen is het mogelijk om zonder extra investeringen meer te produceren dan de capaciteit van de fabriek. We hebben bijvoorbeeld een standaardcapaciteit van 10 miljoen ton, maar we hebben 11,3 miljoen ton kunnen produceren.”

Hij zei ook dat Azerbeidzjan 98,2 miljard kubieke meter aardgas aan Türkiye heeft geleverd, en dat SOCAR Türkiye tot nu toe ongeveer 9,3 miljard kubieke meter gas heeft getransporteerd.

Ibadov zei dat SOCAR Türkiye een van de grootste particuliere spelers op de groothandelsmarkt van Türkiye is, en voegde eraan toe “dat in 2022 het totale handels- en verkoopvolume van aardgas en elektriciteit 17 terawatt/uur bedroeg, en de omzet 28 miljard Turkse lire (1,5 miljard dollar).”

Hij zei dat TANAP een van de projecten is die het meest bijdragen tot de doelstellingen van Türkiye om een energiecorridor te worden en dat de werkzaamheden in verband met de uitbreiding van deze pijpleiding en het vervoer van meer aardgas naar Europa via Türkiye in de toekomst aan de gang zijn. Hij verklaarde dat deze werkzaamheden grote kansen bieden voor Türkiye om een aardgashub te worden en dat tegen 2023 het volume van het aardgastransport naar Türkiye via TANAP ongeveer 21 miljard kubieke meter zal bedragen en naar Europa via Türkiye – 22 miljard kubieke meter.