Econoom noemt 6 voorwaarden voor transformatie van Azerbeidzjan tot regionaal financieel centrum

In Azerbeidzjan worden de voorwaarden gecreëerd om het land om te vormen tot een regionaal financieel centrum, aldus Gulnara Khaidarshina, plaatsvervangend hoofd van de onderzoeksafdeling van de Russische Gazprombank en hoofdeconoom voor de GOS-landen.

Volgens haar is dit potentieel te danken aan zes voorwaarden, aldus het rapport.

Ten eerste neemt Azerbeidzjan een unieke positie in op het kruispunt van belangrijke Euraziatische transportroutes van noord naar zuid en van oost naar west.

“Enerzijds ligt Azerbeidzjan in het centrum van de Trans-Kaspische Internationale Transportroute. Dit project, dat het oosten en het westen van het Euraziatische continent met elkaar verbindt, wordt samen met Kazachstan, Türkiye en Georgië uitgevoerd. Anderzijds neemt Azerbeidzjan een centrale plaats in naast de Noord-Zuid-vervoerscorridor, die gericht is op de ontwikkeling van de handel met de landen van Zuid-Azië. Tegelijkertijd beschikt Azerbajdzjan over alle nodige infrastructuur voor vervoer en logistiek, namelijk lucht-, spoor-, pijpleiding- en zeeroutes”, aldus Haidarshina.

Ten tweede zal de uitbreiding van de infrastructuur voor vervoer en logistiek bijdragen tot de oprichting van nieuwe industrieën, waaronder hoogtechnologische bedrijven in de buurt van belangrijke vervoersknooppunten.

Een goed voorbeeld is volgens haar de in 2019 door SOCAR gebouwde ureumfabriek in het Sumgayit Chemical Industrial Park, die in 2022 is begonnen met de export van stikstofmeststoffen naar India. Daarnaast zal in het westen van Azerbeidzjan een nieuwe grote onderneming voor de productie van aluminiumproducten worden opgericht. In de eerste fase zullen de investeringen 132 miljoen dollar bedragen.

“We merken ook op dat grote olie- en gasreserves, in combinatie met de nabijheid van transportcorridors, het belang van Azerbeidzjan voor de energiezekerheid van Eurazië vergroten”, aldus de hoofdeconoom van Gazprombank.

Ten derde verandert Azerbeidzjan in een Euraziatisch digitaal centrum. De nationale internetprovider AzerTelecom voert een grootschalig programma uit onder de naam “Azerbaijan Digital Hub”.

Het programma wil Azerbeidzjan uiteindelijk omvormen van een importeur van digitale diensten tot de grootste exporteur in een regio waar een kwart van de wereldbevolking woont (Midden-Oosten, Centraal-, Zuid- en Zuidoost-Azië).

Dit programma wordt uitgevoerd in partnerschap met het nog grotere project Digital Silk Way, waaraan Azerbeidzjan samen met Kazachstan en Turkmenistan deelneemt. De uitvoering van dit project zal de overdracht van gegevens tussen de landen van Centraal-Azië, China en Europa versnellen.

Ten vierde richt Azerbeidzjan zich op de ontwikkeling van de IT-sector met behulp van overheidsprogramma’s.

“Met overheidssteun worden drie richtingen voor de ontwikkeling van de IT-sector uitgevoerd, namelijk het creëren van financiële technologieën, het waarborgen van cyberbeveiliging [in 2022 werd Azerbeidzjaanse Vereniging van Cyberbeveiligingsorganisaties opgericht] en de ontwikkeling van IT-outsourcing in Azerbeidzjan met de betrokkenheid van buitenlandse programmeurs en andere werknemers uit de industrie. Het doel is van Azerbeidzjan i