Efficiëntie van de Middencorridor tussen Europa en Azië beoordeeld

De totale investering die nodig is om de Trans-Kaspische Internationale Transportroute (Middle Corridor) aanzienlijk te verbeteren, wordt geschat op ongeveer 18,5 miljard euro.

Report.az meldt, verwijzend naar een studie van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), dat deze investeringsbehoeften betrekking hebben op het herstel en de modernisering van het spoor- en wegennet, de uitbreiding van het rollend materieel, de verhoging van de havencapaciteit, de verbetering van grensovergangen, multimodale logistieke centra en aanvullende netwerkverbindingen in alle vijf landen van Centraal-Azië.

De vastgestelde investeringsbehoeften houden rekening met de eigen behoeften, prioriteiten, kansen en specifieke omstandigheden van elk Centraal-Aziatisch land.

Volgens een onderzoek naar vervoerscorridors over land tussen Europa en Azië is de totale handel tussen de EU en Centraal-Azië de afgelopen tien jaar met 38,8 procent gegroeid, van 34,2 miljard euro in 2012 tot 47,5 miljard euro in 2022, waarbij twee derde van de totale handel in de EU wordt geïmporteerd.

De belangrijkste producten die de EU importeert zijn minerale producten, onedele metalen en producten die daarvan zijn gemaakt, evenals chemicaliën en aanverwante producten (92% van alle EU-uitvoer). De belangrijkste exportproducten van de EU naar Centraal-Azië zijn machines en apparatuur, chemicaliën en aanverwante producten, en transportapparatuur (70,7% van de totale EU-export).

“Ondanks de groei van de handel tussen Europa en Centraal-Azië is China de grootste leverancier van goederen tussen Europa en Azië. Het is ook een van de twee grootste handelspartners van de EU. Historisch gezien gaat het grootste deel van de goederenhandel tussen Europa en China over zee (naar schatting 80-85% van alle handel tussen de EU en China), terwijl het vervoer over land goed is voor ongeveer 10% en het luchtvervoer voor ongeveer 10%,” aldus het rapport.

Het vervoer over land tussen Azië en Europa vindt plaats langs drie hoofdcorridors.

De noordelijke corridor tussen Azië en Europa loopt van China door Kazachstan, Rusland en Wit-Rusland en komt dan via Polen de EU binnen. Treinen rijden ook door Mongolië of rechtstreeks door Rusland via de Trans-Siberische Spoorweg. Deze route heeft een lengte van ongeveer 10.000 km, en de reistijd is gemiddeld 14 dagen.

De Trans-Kaspische Internationale Transportroute verbindt Azië met Europa via Kazachstan en de Kaspische Zee. Goederen komen de Kaukasus binnen via de haven van Baku, en gaan verder naar Georgië, vanwaar er twee alternatieve routes zijn voordat ze de EU bereiken via Bulgarije of Roemenië: een landroute via Turkije, of een zeeroute via de Zwarte Zee. Hoewel deze corridor korter is dan de noordelijke (7.000 km), omvat hij momenteel onvoorspelbare tijdschema’s die kunnen variëren van 14 tot 45 dagen, maar afhankelijk van de omstandigheden tot 60 dagen kunnen duren, aldus analisten van de EBRD.

De zuidelijke corridor loopt door Kirgizië of Tadzjikistan, Oezbekistan, Turkmenistan, Iran en Turkije voordat het via Bulgarije of Griekenland Europa bereikt. Zoals in het onderzoek wordt opgemerkt, loopt een andere potentiële route langs de zuidelijke corridor door Afghanistan en Centraal-Azië en verder naar de EU via de Kaukasus, maar deze optie is om geopolitieke redenen niet geëvalueerd ten behoeve van dit onderzoek. Dit is de landcorridor waar wegvervoerders de voorkeur aan geven, omdat ze zo niet de Kaspische Zee hoeven over te steken en de bijbehorende problemen vermijden, zoals inefficiënte havens en beperkte en onvoorspelbare transittijden. De transittijd is ongeveer 14-20 dagen voor bestemmingen buiten de EU, maar kan 60 dagen of meer duren.

Ondanks de strategische ligging van de regio en haar vermogen om als landbrug tussen twee continenten te fungeren, belemmeren frequente verstoringen, vertragingen (voornamelijk in verband met het oversteken van de Kaspische en Zwarte Zee) en talloze internationale grensovergangen met inconsistente doorvoerprocedures het containervervoer en leiden ze tot het vervoer van meestal tijdgevoelige goederen langs de Centraal-Aziatische corridors,” merkt de EBWO op.

Volgens de beoordeling wordt de Middencorridor gezien als de meest duurzame transportverbinding tussen Europa en Centraal-Azië.

“Dankzij het dekkingsgebied op twee niveaus – 300 km ten noorden en ten zuiden – bestrijkt de Middencorridor alle belangrijke economische en bevolkingscentra van Centraal-Azië en biedt communicatie binnen de regio en met Europa via belangrijke transportnetwerken. Deze route heeft het grootste potentieel voor verdere ontwikkeling, omdat hiermee niet alleen het transportnetwerk kan worden ontwikkeld, maar ook de regionale ontwikkeling in Centraal-Azië kan worden ondersteund. Deze regio heeft een uitgebreid transportnetwerk, dat als basis kan dienen voor verdere regionale samenwerking en gecoördineerde projectuitvoering,” aldus de studie.

Referentie: Caliber.az