Expert: ontwikkeling van nieuwe gasreserves moet Azerbeidzjan toegang geven tot nieuwe Europese markten

De ingebruikname van het Absheron diepwatergas- en condensaatproject in de Kaspische Zee biedt niet alleen nieuwe investeringsmogelijkheden in de upstreamsector van Azerbeidzjan, maar vergroot ook de energiezekerheid van het land en zijn exportmarkten, vertelde Slawomir Raszewski, programmaleider van de MSc Oil and Gas Management (OGM) aan de Royal Docks School of Business and Law (RDSBL), University of East London (UEL), aan Report.az.

“Hoewel nieuwe energiebronnen ‘nieuw normaal’ worden en helpen om de energiemix te diversifiëren, zal de conventionele energieproductie doorgaan omdat de wereld niet minder, maar meer energie nodig heeft.

Het is geen wonder dat de nieuwe ontwikkeling wordt verwelkomd door zowel de energie-industrie als de energieconsumenten. Met de bestaande infrastructuur kunnen we een verdere toename van de exportvolumes naar Europa verwachten, in lijn met het beleid. Afhankelijk van hun capaciteit en noodzakelijke moderniseringen zullen de belangrijkste pijpleidingen van de zuidelijke gascorridor de komende jaren waarschijnlijk de toegenomen exportvolumes kunnen verwerken. In de nieuwe geopolitiek van aardgasleveringen aan Europa zal de rol van Azerbeidzjan als alternatieve leverancier van de blauwe brandstof blijven groeien,” merkte hij op.

“Azerbeidzjan heeft een groot potentieel aan hernieuwbare energie, waaronder waterkracht, zonne-energie, windenergie en geothermische energie. Vooral hydro-elektriciteit, momenteel de belangrijkste bron van hernieuwbare energie, zal de komende jaren waarschijnlijk aan belang winnen. Er worden extra waterkrachtcentrales gebouwd op het grondgebied van Garabagh, na de bevrijding ervan, en deze zullen het potentieel van Azerbeidzjan op het gebied van hernieuwbare energie verder aanboren,” aldus de expert.

De trend van de overgang naar een groene economie zal blijven helpen om de economie van het land verder te diversifiëren en het tegelijkertijd aantrekkelijker te maken om te investeren in de hernieuwbare energie van het land, voegde hij eraan toe.