Gazprombank: Azerbeidzjaanse olie- en gassector zal op korte termijn aan kracht winnen

De olie- en gassector van Azerbeidzjan zal op korte termijn een impuls krijgen doordat de aardgasleveringen via de Trans Adriatische Pijpleiding (TAP) toenemen om aan de groeiende vraag naar gas in Europa te voldoen.

“De daling in de olie- en gassector van het land is vertraagd tot 3,6 procent in januari-februari 2023 in vergelijking met dezelfde periode van 2022 (tegenover 4,6 procent in januari 2023). Dit hangt samen met een toename van het gasproductievolume met vier procent op jaarbasis”, meldt het rapport onder verwijzing naar het overzicht van de Russische Gazprombank.

De analist van Gazprombank merkte op dat de dynamiek van het BBP van Azerbeidzjan in januari-februari vooral verband hield met het hoge basiseffect van 2022, toen de economische groei 6,7% op jaarbasis bedroeg.

“De niet-olie- en gassector is een belangrijke drijvende kracht achter de economische groei van Azerbeidzjan geworden temidden van de dalende olieprijzen. De groei in de niet-olie- en gassector herstelde zich van 1,7% tot 4,6% op jaarbasis, overeenkomstig onze verwachtingen. Dit was de belangrijkste factor die de Azerbeidzjaanse economie in januari-februari 2023 op een positief niveau bracht. Wij denken dat de groei in de niet-olie- en gassector zich zal blijven herstellen door de uitvoering van projecten in Karabach”, aldus de verklaring.

De economen van Gazprombank denken dat deze projecten een krachtige impuls geven aan de ontwikkeling van de niet-olie- en gassector in Azerbeidzjan. In 2022 werd ongeveer 6,5 miljard manats (3,8 miljard dollar) uitgegeven om deze projecten te financieren, wat neerkomt op vijf procent van het bbp.

Volgens het Azerbeidzjaanse Staatscomité voor de Statistiek steeg het BBP van het land voor dat jaar met 0,4 procent, tot 19,8 miljard manats ($11,6 miljard) in januari-februari 2023.

“De belangrijkste bijdrage aan het BBP werd geleverd door de industrie met een aandeel van 50,3 procent. Wij denken dat het herstel van de positieve dynamiek van het BBP van Azerbeidzjan in februari wordt verwacht en daarom neutraal is voor de euro-obligaties van het land”, aldus de analisten van de bank.

Momenteel bedraagt de capaciteit van de Trans-Adriatische gaspijpleiding, het Europese deel van de zuidelijke gascorridor waardoor Azerbeidzjaans gas naar Zuid-Europa wordt vervoerd, 12 miljard kubieke meter gas per jaar.

In januari-februari 2023 werd ongeveer 1,9 miljard kubieke meter gas aan Europa verkocht. De gasverkoop aan Europa steeg met 0,3 miljard kubieke meter of 18,7 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2022.

Aanbevolen artikelen

Facebook
Twitter
LinkedIn