Hongaarse minister: We hebben zeer goede onderhandelingen gevoerd met Azerbeidzjan om te beginnen met de levering van gas aan Hongarije

“We hebben zeer succesvolle onderhandelingen gevoerd met Azerbeidzjan over de start van het gastransport van Azerbeidzjan naar Hongarije en we hebben een overeenkomst getekend, maar door infrastructuurproblemen in Zuidoost-Europa kan dit niet worden gerealiseerd”, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken en Handel Peter Szijártó in zijn toespraak tijdens de zomersessie van PACE, meldt het Britse bureau van APA.

Hij verklaarde dat Hongarije niet beschikt over natuurlijke hulpbronnen zoals aardgas en olie en daarom afhankelijk is van import. “Iedereen moet begrijpen dat energievoorziening geen politieke kwestie is en niets te maken heeft met politieke keuzes. Dit is een kwestie van fysieke realiteit. We zijn afhankelijk van de infrastructuur zolang gas door pijpleidingen wordt getransporteerd. Hoewel we deze kwestie met de Europese Unie hebben besproken en hen om financiële hulp hebben gevraagd om de infrastructuur te verbeteren, bleven onze eisen onbeantwoord,” zei de minister.

Hij verklaarde dat hij hoopt samen te werken met Roemenië, Bulgarije, Servië, Türkiye en andere buurlanden om bestaande infrastructuurproblemen op te lossen en Azerbeidzjaans gas binnenkort naar Hongarije te brengen.