ICGB rondt veilingen af voor beschikbare capaciteit van IGB-pijpleiding voor volgend gasjaar

De onafhankelijke transmissiesysteembeheerder ICGB heeft de jaarlijkse veilingen voor de beschikbare capaciteit van de IGB pijpleiding voor het volgende gasjaar 2023-2024 met succes afgerond, meldt Report.az verwijzend naar de ICGB.

Meer dan 70% van de aangeboden capaciteit – meer dan 37 miljoen kWh/dag – werd geboekt en de resterende hoeveelheid zal beschikbaar zijn in driemaandelijkse, maandelijkse en dagelijkse veilingen.

“Er zijn verschillende nieuwe shippers die net voor het eerst de lokale markt betreden door capaciteit in de interconnector te boeken,” zegt ICGB.

“Met een huidige totale capaciteit van ongeveer 3 bcm/j heeft de interconnector 1,57 bcm/j geboekt onder langetermijncontracten, wat toegang biedt tot aardgas uit Azerbeidzjan. De resterende beschikbare capaciteit wordt aangeboden op twee grote Europese platforms.”

ICGB heeft onlangs ook een proces voor extra capaciteit gelanceerd om de marktvraag naar extra capaciteit te beoordelen, waarbij de mogelijkheden voor een verdere uitbreiding van de IGB-pijpleiding tot ongeveer 5 bcm/j worden onderzocht.