ICGB start onderzoek naar mogelijkheden om de technische capaciteit van de IGB-gaspijpleiding te vergroten

ICGB lanceert een incrementeel capaciteitsproces om de marktvraag te beoordelen voor het verhogen van de technische capaciteit van de IGB-pijpleiding (Gas Interconnector Griekenland-Bulgarije), meldt Report.az verwijzend naar het operatorbedrijf.

Het proces is opgesplitst in twee hoofdfasen en wordt uitgevoerd in overleg met aangrenzende transmissiesysteembeheerders.

De onafhankelijke transmissiesysteembeheerder ICGB, die verantwoordelijk is voor het beheer en de commerciële exploitatie van de IGB-gaspijpleiding, start het verplichte proces voor de beoordeling van de marktvraag naar incrementele capaciteit.

Het proces zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met aangrenzende transmissiesysteembeheerders (TSO’s) Bulgartransgaz (Bulgarije), DESFA (Griekenland) en de Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Er zal worden onderzocht of er redenen zijn om de bestaande technische capaciteit van de interconnector Griekenland-Bulgarije te verhogen.

Op 3 juli lanceerde ICGB de eerste fase van het proces waarbij alle geïnteresseerde partijen worden uitgenodigd om hun niet-bindende vraagindicaties uiterlijk 28 augustus in te dienen.

Volgens Teodora Georgieva en George Satlas, Executive Officers van ICGB, onderzoekt ICGB nog steeds de mogelijkheid om het proces te optimaliseren en eerder dan de periode van 2 jaar van de volledige procedure incrementele capaciteit aan te bieden. Aangezien het een gezamenlijk proces is, zal het bedrijf regelmatig besprekingen voeren met de aangrenzende TSO’s om de tijdlijn aan beide zijden van de interconnectiepunten in Stara Zagora en Komotini op elkaar af te stemmen en te coördineren.

De interconnector heeft momenteel een capaciteit van ongeveer 3 bcm/j, maar kan met een extra investering meer dan 5 bcm/j bereiken, afhankelijk van de interesse van de markt.

IGB begon op 1 oktober 2022 met commerciële leveringen.