Iva Petrova: “De levering van Azerbeidzjaans gas werd een keerpunt in de energiezekerheid van Bulgarije”.

De levering van Azerbeidzjaans gas is een keerpunt geworden in de energiezekerheid van Bulgarije, zei de Bulgaarse onderminister van Energie Iva Petrova, zo meldt Report.az via Bulgaarse media.

De ingebruikname van de Interconnector Griekenland-Bulgarije (IGB) was een keerpunt, zei ze, omdat deze toegang verschafte tot de LNG-terminal en tot de zuidelijke gascorridor, die aardgas van Azerbeidzjan naar Bulgarije brengt.

De onderminister merkte op dat een ander belangrijk project de terminal in Alexandroupoli is, waarin het Bulgaarse bedrijf Bulgartransgaz een aandeel heeft: “We hopen dat deze terminal tegen het einde van het jaar operationeel zal zijn. Bulgargaz heeft 1 miljard kubieke meter capaciteit in de terminal gereserveerd.”

Volgens Iva Petrova werkt Bulgarije aan de interconnectie van gasverbindingen met Servië en Noord-Macedonië en aan het vergroten van de opslagcapaciteit in Chiren: “We nemen deel aan het platform voor gemeenschappelijke gasvoorziening dat door de Europese Unie is geïnitieerd. Deze inspanningen hebben geleid tot diversificatie van de aanvoer voor zowel het land als de regio Zuidoost-Europa”.