Kaspisch Energie Investeringsforum Riga 2023 vindt plaats in Letland

Mede-georganiseerd door Caspian Energy Club en de Letse Kamer van Koophandel en Industrie, is het 16e internationale Caspian Energy Investment Forum Riga 2023 gehouden.

Het forum werd gehouden in het kader van de geplande activiteiten in 20 landen ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de nationale leider van Azerbeidzjan Heydar Aliyev, zei bestuursvoorzitter en Group CEO van Caspian Energy Club Telman Aliyev.

Aan het forum werd deelgenomen door vertegenwoordigers van relevante overheidsinstanties in Letland en topmanagers van openbare en particuliere bedrijven.

Het doel van het forum was het ontwikkelen van bilaterale economische betrekkingen tussen Letland en Azerbeidzjan, het organiseren van B2B-netwerken op internationaal niveau voor de verdere aanpak van professionele taken en het benadrukken van de mogelijkheden voor buitenlandse ondernemers en investeerders.

Het forum richtte zich op de bespreking van het ondernemingsklimaat in Letland en Azerbeidzjan, het LEF-netwerkproject (Letland, Estland, Finland), uitbreiding van de Letlands-Azerbeidzjaanse zakelijke betrekkingen en samenwerking in verschillende economische sectoren.

Tijdens de openingstoespraak op het forum sprak Elnur Sultanov, ambassadeur van de Republiek Azerbeidzjan in Letland, over de snelle ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Letland.

Hij herinnerde ook aan de gezamenlijke verklaring over de oprichting van een strategisch partnerschap die Azerbeidzjan en Letland in 2017 ondertekenden, en zei: “Vandaag de dag behoort Letland tot de negen strategische partners van Azerbeidzjan uit de EU-lidstaten.”

Elnur Sultanov informeerde de deelnemers aan het evenement over de snelle economische ontwikkeling van Azerbeidzjan en de succesvolle diversificatie van de economie van het land. Hij benadrukte het potentieel voor uitbreiding van de handelseconomische betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Letland en deed suggesties in dat verband. Elnur Sultanov sprak zijn sterke vertrouwen uit dat het bezoek van de Azerbeidzjaanse bedrijfsdelegatie aan Letland een nieuwe impuls zou geven aan de wederzijdse handelseconomische samenwerking.

Telman Aliyev, voorzitter van het bestuur en CEO van de Caspian Energy Club, sprak over de activiteiten van de Club en merkte op dat dit het derde bezoek van de delegatie van de Caspian Energy Club aan Letland was. In zijn toespraak bedankte Telman Aliyev de ambassade van Azerbeidzjan in Letland, de ambassade van Letland in Azerbeidzjan en het managementteam van de Letse Kamer van Koophandel en Industrie.

Bestuursvoorzitter van Caspian Energy Türkiye Suleyman Majidli trad op als moderator van de panelsessies. Tijdens de sessies werden presentaties gegeven door Katrīna Zariņa, bestuurslid van de Letse Kamer van Koophandel en Industrie, Ģirts Jaunzems, directeur van de afdeling bevordering buitenlandse handel en buitenlandse economische betrekkingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Letland, Shabnam Allahverdiyeva, adviseur van de waarnemend uitvoerend directeur van het agentschap voor export- en investeringspromotie van de Republiek Azerbeidzjan – AZPROMO, Deniss Čamovs, senior investeringsadviseur van het Letse agentschap voor investeringen en ontwikkeling, Līga Sičeva, hoofd van de afdeling EU-projecten van de Letse kamer van koophandel en industrie, en Anna Mammadova, CEO van AZE Turizm.

Het forum werd voortgezet met bilaterale gesprekken tussen vertegenwoordigers van bedrijfsstructuren van beide landen, die resulteerden in samenwerkingsovereenkomsten. Het is opmerkelijk dat dergelijke forums eerder zijn gehouden in Tbilisi, Praag, Istanbul en Tasjkent.

In het kader van het officiële bezoek is de delegatie van de Caspian Energy Club van plan zakelijke rondleidingen te geven aan bedrijven in de steden Riga, Jelgava en Valmiera.

De Caspian Energy Club is opgericht in juni 2002 en verenigt meer dan 5000 bedrijven en organisaties uit 50 landen. Als actieve deelnemer aan de dialoog tussen bedrijven en overheden is het belangrijkste doel van Caspian Energy Club het verbeteren van het investerings- en bedrijfsklimaat in Azerbeidzjan en in andere landen waar de Club actief is, evenals het aanmoedigen van en actief deelnemen aan B2G-, B2B- en B2C-dialogen.

Caspian Energy Club heeft zijn hoofdkantoor in Bakoe en is een internationaal zakelijk netwerkplatform dat regelmatig verschillende evenementen organiseert. Caspian Energy Club heeft vertegenwoordigingen in Türkiye, Georgië, Oezbekistan, Kazachstan, de Verenigde Arabische Emiraten, Israël, Duitsland, Polen, Slowakije en Tsjechië, evenals geautoriseerde vertegenwoordigers over de hele wereld.

Referentie: Azertag.az