Kazachse ambtenaar dringt aan op uitbreiding van Azerbeidzjaanse handelshuizen in zijn land

Kairat Torebayev, plaatsvervangend minister van Handel en Integratie van Kazachstan, heeft gezegd dat het aantal Azerbeidzjaanse handelshuizen in Kazachstan moet worden uitgebreid.

Hij benadrukte dat het handelshuis van Azerbeidzjan al actief is in Astana, en zijn vertegenwoordigingskantoor is ook aanwezig in Aktau, meldt het rapport.

“Ik zou adviseren de aanwezigheid van het huis in Almati uit te breiden, aangezien het de zakelijke hoofdstad van Kazachstan is,” zei hij.

Volgens Torebayev is de opening van het handelshuis gericht op de ontwikkeling van de bilaterale handel, en Kazachstan steunt deze maatregelen.

“Azerbajdzjan en Kazachstan zijn belangrijke handelspartners, we concurreren niet op allerlei gebieden, maar vullen elkaar aan. In dit opzicht is het volume van de handelsomzet echter zeer klein en stemt niet overeen met het potentieel,” merkte de onderminister op.

Torebayev voegde eraan toe dat hij heeft deelgenomen aan de opening van het Azerbajdzjaanse handelshuis in Kazachstan.

“Voor mij was het een belangrijke gebeurtenis. Ik ben altijd blij met de stappen die onze broeders nemen om onze landen dichter bij elkaar te brengen op het gebied van handel, cultuur en andere aspecten,” zei hij.

Volgens de onderminister heeft het handelshuis grote vooruitzichten, omdat de omzet altijd samenhangt met de bekendheid van de koper.

“Het vacuüm dat in Kazachstan bestaat met betrekking tot de kennis van het Azerbajdzjaanse bedrijfsleven, dat zich dynamisch ontwikkelt, is een barrière die moet worden overwonnen,” zei Torebayev, eraan toevoegend dat hij eerder vertegenwoordigers van Azerbajdzjaanse bedrijven had ontmoet en kennis had genomen van hun ontwikkelingen op het gebied van petrochemie, bankwezen, enz.

Ondertussen zei Zohrab Gadirov, uitvoerend directeur van het agentschap ter bevordering van export en investeringen (AZPROMO), op het Azerbeidzjaans-Kazachstaanse zakenforum in Bakoe dat er 150 bedrijven met Kazachs kapitaal actief zijn in Azerbeidzjan.

“Wij hopen dat deze bedrijven met succes in Azerbeidzjan zullen werken. Het land heeft gunstige voorwaarden voor buitenlandse investeringen. De vrije economische zone Alat” biedt speciale mogelijkheden en vooruitzichten voor het aantrekken van buitenlandse investeringen,” zei hij.

Bovendien merkte de vertegenwoordiger van AZPROMO op dat de handelsomzet tussen Azerbajdzjan en Kazachstan toeneemt: “We zien deze groei vooral in de niet-oliesector. AZPROMO werkt nauw samen om de niet-oliesector van Azerbeidzjan te ontwikkelen en buitenlandse investeringen naar het land aan te trekken. Ik zou ook graag meer handelshuizen openen in de regio’s van Kazachstan. We zullen nagaan hoe succesvol dit kan zijn.”

Aanbevolen artikelen