KazMunayGaz, SOCAR werken aan plan om Kazachse oliedoorvoer via Azerbeidzjan te vergroten

Kazachstans nationale olie- en gasmaatschappij KazMunayGaz werkt samen met de Staatsoliemaatschappij van Azerbeidzjan, SOCAR, aan het vergroten van de doorvoervolumes van Kazachse olie via Azerbeidzjan.

Report.az meldt via Kazachse media dat in overeenstemming met de overeenkomsten tussen KazMunayGaz en SOCAR, de route Aktau-Baku-Ceyhan dit jaar begonnen is met het vervoeren van Kazachse olie met een jaarlijks volume van 1,5 miljoen ton. Olie wordt op de route vervoerd op een 50-50 basis. Kazachstan heeft Kazmortransflot (een dochtermaatschappij van KMG) aangewezen en Azerbeidzjan CJSC Azerbaijan Caspian Shipping Company (ASCO) als zeevervoerder.

Het nationale bedrijf beschouwt de route Aktau-Baku-Ceyhan als een prioritaire exportbestemming, gezien de aanwezigheid van aanzienlijke vrije transportcapaciteiten en toegang tot de Middellandse Zee, aangezien de Turkse haventerminal in Ceyhan aan de Middellandse Zee ligt. Op voorstel van Azerbeidzjan bestudeert KMG ook de mogelijkheid om de Baku-Supsa oliepijplijn en potentiële spoorwegroutes te gebruiken. Tegelijkertijd zal de richting van het olietransport afhangen van de economische efficiëntie van de route en de transportkosten, aldus het bedrijf.

Vanaf de herfst van 2023 zullen twee tankers, aangekocht door Caspian Integrated Maritime Solutions (CIMS, een joint venture tussen KazMunayGas en Abu Dhabi Ports (VAE), 800.000 ton olie per jaar over de Kaspische Zee vervoeren, aldus KMG.

“Als onderdeel van de samenwerking heeft CIMS twee tankers gekocht met een draagvermogen van 8.000 ton elk, waarbij de kosten van één tanker ongeveer $15 miljoen bedragen. Deze tankers zullen deze herfst in de Kaspische Zee (Aktau) aankomen en in gebruik worden genomen. De transportcapaciteit van de twee aangekochte tankers langs de Aktau-Baku route zal ongeveer 800.000 ton per jaar bedragen,” aldus het antwoord op het verzoek van Kursiva.

Tegelijkertijd zijn de partners van plan om de tankervloot verder te ontwikkelen en zullen ze beslissingen over de aankoop van tankers nemen op basis van de verwachte transportvolumes over zee. KMG ziet de noodzaak om de tankervloot van Kazachstan te moderniseren en te ontwikkelen, rekening houdend met de vooruitzichten voor de groei van het zeevervoer langs de Trans-Kaspische route.

De tankers van Kazmortransflot die gebruikt worden voor het vervoer van olie langs de Aktau-Baku route voldoen aan de eisen van internationale oliemaatschappijen. Alle tankers van Kazmortransflot zijn al betrokken bij het trans-Kaspische transport. Daarom sluit KMG de mogelijkheid niet uit om soortgelijke tankers aan de joint venture te verhuren voor olietransport in geval van grote vraag langs deze route.

Het bedrijf merkt op dat de verscheping van olie in Aktau gaat naar schepen onder Kazachse en Azerbeidzjaanse vlag, en dat de vrachtkosten aanzienlijk kunnen variëren, afhankelijk van het type en de grootte van het schip, de afstand tussen de havens en de contractvoorwaarden. Als een van de redenen voor het opbouwen van een eigen tankervloot in de Kaspische Zee noemt KMG de mogelijkheid om meer controle te hebben over de kwaliteit en veiligheid van het transport.

Bolat Akchulakov, die destijds aan het hoofd stond van het Ministerie van Energie, zei begin april dat de ontwikkeling van olietransport over de Kaspische Zee wordt belemmerd door hoge transporttarieven. De kosten voor het vervoer van een ton olie naar Bakoe bedragen bijvoorbeeld ongeveer $100, inclusief per spoor en vervolgens per tanker, wat meerdere malen duurder is dan het verzenden voor export via het systeem van het Caspian Pipeline Consortium (CPC).

Om de kwestie van olietransport via de Kaspische Zee naar Bakoe en verder naar Europa te bestuderen, is er volgens hem dit jaar een overeenkomst getekend om 1,5 miljoen ton in een testmodus in deze richting te vervoeren. Het Ministerie van Energie werkt aan aanvullende overeenkomsten met geïnteresseerde partijen.

“We moeten bijvoorbeeld olietankers bouwen. Waar gaan we ze bouwen, hoeveel hebben we er nodig, waar gaan we ze morgen repareren. Al deze kwesties zijn we nu gezamenlijk aan het oplossen,” zei hij.