Meer dan 19.000 ton Kazachse olie gepompt via Baku-Tbilisi-Ceyhan pijpleiding sinds begin 2023

Het Kazachstaanse bedrijf KazTransOil heeft in het eerste kwartaal van 2023 19.221 ton olie uit het Tengiz-veld verscheept voor uitvoer vanuit de haven van Aktau in de richting van de Baku-Tbilisi-Ceyhan oliepijpleiding.

Met name de eerste partij olie in de massa van 9.959 ton werd op 23 maart vanuit de haven van Aktau verscheept door de tanker President Heydar Aliev, aldus Port News.

De tweede partij olie van 9.262 ton is op 27 maart verscheept door de tanker Shusha.

Begin februari, na de aardbevingen in Türkiye, ontving KazTransOil een bericht van overmacht als gevolg van de tijdelijke opschorting van de laadoperaties in de zeeterminal van Ceyhan.

In dit verband werd de olie-export van de haven van Aktau naar Bakoe met verder vervoer via de oliepijpleiding Bakoe-Tbilisi-Ceyhan, die voor februari 2023 was gepland voor een hoeveelheid van 120.000 ton, opgeschort.

De president van de Republiek Kazachstan, Kassym-Jomart Tokayev, heeft opdracht gegeven het vervoer van olie via de Trans-Kaspische corridor in 2022 uit te breiden. In overeenstemming met dit bevel hebben de nationale maatschappij KazMunayGas en de Staatsoliemaatschappij van de Republiek Azerbeidzjan (SOCAR) een overeenkomst ondertekend voor het vervoer van 1,5 miljoen ton olie uit het Tengiz-veld per jaar in de richting van de oliepijpleiding Bakoe-Tbilisi-Ceyhan.

KazTransOil is een oliepijpleidingmaatschappij van de Republiek Kazachstan die diensten verleent voor het vervoer van olie naar de binnenlandse markt, doorvoer en uitvoer. Het is een onderdeel van KazMunayGas. De totale lengte van de belangrijkste oliepijpleidingen van KazTransOil bedraagt 5,4 kilometer. Olie wordt via hoofdpijpleidingen vervoerd door 36 oliepompstations, 67 olieverwarmingsovens, een tankpark voor olieopslag met een totaal volume van 1.400 kubieke meter. Olie wordt overgeladen via vier aftap- en vulspoorwegen, geschikte apparatuur voor het laden van olie in tankers is geïnstalleerd op twee operationele aanlegplaatsen van de olieterminal in Aktau.

Aanbevolen artikelen