Milana Bazarova: Azerbeidzjan, Oezbekistan kunnen joint venture oprichten voor de productie van onderdelen voor hernieuwbare energie

Azerbeidzjan en Oezbekistan kunnen een joint venture oprichten voor de productie van onderdelen voor hernieuwbare energie, zei Milana Bazarova, hoofd van het Instituut voor Strategische en Interregionale Studies onder de president van Oezbekistan, tijdens de rondetafelconferentie met als thema “Oezbekistan-Azerbeidzjan: nieuwe horizonten van samenwerking” die gehouden werd in het Centrum voor Analyse van Internationale Betrekkingen (AIR Center), meldt Report.az.

Volgens haar hebben Azerbeidzjan en Oezbekistan een groot potentieel in deze richting en zal dit initiatief helpen om de doelen te bereiken: “Oezbekistan wil de productie van hernieuwbare energie de komende jaren verhogen tot 25.000 megawatt. Naar verwachting zullen er tegen 2025 10 zonne- en windenergiecentrales zijn gebouwd. Tegen 2026 is het de bedoeling om tot drie gigawatt energie te produceren. In 2030 zal dat 8 gigawatt zijn.”

Volgens haar is de hernieuwbare-energiesector relevant als een strategische ontwikkelingsrichting voor zowel Oezbekistan als Azerbeidzjan: “Gezien dit feit zou het passend zijn om een joint venture op te richten voor de productie van componenten.”

Milanova voegde eraan toe dat de landen ook kunnen samenwerken op het gebied van de “waterstofeconomie”, die steeds populairder wordt in de wereld.