Minister: 60% van het landoppervlak was betrokken bij vruchtwisseling in vrijgemaakte gebieden

Tot op heden heeft het Azerbeidzjaanse Agentschap voor Mijnactie (ANAMA) in totaal 44.731 hectare landbouwgrond vrijgemaakt van mijnen en niet-ontplofte munitie in de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan, en de certificaten en kaarten van 27.783 hectare zijn ingediend bij het ministerie van Landbouw, zei de minister van Landbouw, Majnun Mammadov, tijdens de openbare hoorzitting die op 4 november werd gehouden in het parlement met als thema “De dreiging van landmijnen aanpakken: De impact van explosieven op het ecosysteem”, meldt Report.az.

Volgens hem wordt het proces in deze richting intensief voortgezet.

“Als resultaat van deze samenwerking werd 10.000 hectare land in het economische jaar 2020-2021, 50.000 hectare in het economische jaar 2021-2022 en 72.000 hectare in het economische jaar 2022-2023 in vruchtwisseling gebracht met strikte naleving van de veiligheidsregels. Dit is slechts 60% van het potentiële areaal. Blijkbaar is 40% van het landoppervlak om de genoemde redenen nog niet bij de vruchtwisseling betrokken.

De mijnvervuiling in deze gebieden is zo groot dat incidenten onvermijdelijk zijn, ondanks alle veiligheidsmaatregelen. Volgens ANAMA vonden er tijdens landbouwactiviteiten in de bevrijde gebieden 10 mijnexplosies plaats, waardoor 8 mensen gewond raakten en 7 mensen het leven verloren. 6 landbouwmachines werden onbruikbaar en gingen kapot,” zei Mammadov.

De minister benadrukte dat de indringers de landbouwgrond jarenlang in een slagveld hadden veranderd en de vruchtbaarheid ervan ernstig hadden aangetast: “De controle van de landbronnen van die gebieden onthulde dat er loopgraven en vestingwerken met een lengte van 2.000 km en een oppervlakte van ongeveer 4.200 hectare waren gebouwd, en dat deze gronden onderhevig waren aan ernstige antropogene erosie. De landbouwgrond die op grote schaal vervuild is met mijnen en niet-geëxplodeerde munitie is ongeveer 5.000 hectare.”