Minister: Azerbeidzjan ontwikkelt groene energie om land van groene groei te worden

Azerbeidzjan ontwikkelt groene energie om de energiezekerheid van zijn partners te garanderen en tegen 2030 een land van groene groei met een schoon milieu te worden, zei minister van Energie Parviz Shahbazov.

De minister maakte de opmerkingen tijdens de sessie over het onderwerp “Regionale ontwikkeling op het gebied van hernieuwbare energiebronnen: alternatieve manieren om energiezekerheid te garanderen” op het Astana International Forum, meldt het rapport.

Volgens de minister is een van de bronnen voor extra gasleveringen van Azerbeidzjan aan Europese landen in overeenstemming met het vernieuwde strategische energiepartnerschap met de Europese Unie juist groene energie.

“Door het brede gebruik van hernieuwbare energiebronnen kan Azerbeidzjan zowel een exporteur van groene energie zijn als de exportmogelijkheden vergroten door gasbesparingen in grote volumes,” merkte hij op.

Het evenement werd vervolgd met paneldiscussies.

Bedrijven uit Kazachstan en landen die op het evenement vertegenwoordigd waren, werden uitgenodigd om deel te nemen aan groene energie- en energietransitieprojecten in Azerbeidzjan.

Azerbeidzjan heeft al de wet op het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (RES) aangenomen en ontwikkelt momenteel een vijfjarige RES-strategie voor 2022-2026.

Het alternatieve energiepotentieel van de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan omvat bijna alle soorten hernieuwbare energiebronnen, waaronder waterkracht, zonne-energie, windenergie en geothermische energie.

De districten Fuzuli, Jabrayil en Zangilan komen na de autonome republiek Nakhchivan op de tweede plaats vanwege hun rijke zonne-energiebronnen. De zonnestraling per vierkante meter in deze districten bedraagt naar verluidt 1600-1700 kWh per jaar, terwijl het totale potentieel aan zonne-energie wordt geschat op 7.200 megawatt.

De Azerbeidzjaanse regering heeft de transformatie van de Karabach-regio van het land in een groene energiezone aangemerkt als prioriteit binnen de lopende wederopbouw- en ontwikkelingsprojecten.

Tot nu toe zijn er vier kleine waterkrachtcentrales in gebruik genomen in de bevrijde gebieden en binnenkort zullen er nog eens vijf met een capaciteit van 25-30 MW operationeel zijn. Het doel van de Azerbeidzjaanse regering is om de regio tegen 2050 volledig om te vormen tot een groene energiezone en de uitstoot van kooldioxide met 40% te verminderen.