Minister: Azerbeidzjan verhoogt handelsomzet met SPECA-landen

In 2022 verhoogde Azerbeidzjan de handelsomzet met landen die zijn opgenomen in het speciale programma van de VN voor de economieën van Centraal-Azië (SPECA) met een factor 3,6 j-o-j tot $1,3 miljard, en in januari-oktober 2023 bedroeg dit cijfer $1,2 miljard, wat 16% meer is j-o-j, zei de minister van Economie van Azerbeidzjan Mikayil Jabbarov op het forum over “Het transformeren van de SPECA-regio in een wereldwijde communicatiehub” als onderdeel van de SPECA-week in Baku, meldt Report.az.

De minister benadrukte dat Azerbeidzjan sterke vriendschappelijke en economische banden heeft met de SPECA-landen.

Volgens hem richt SPECA zich op het bevorderen van regionale samenwerking: “Azerbeidzjan dient als handelsknooppunt tussen Oost en West voor andere SPECA-landen. Wij richten ons op grensoverschrijdende samenwerking,” merkte hij op.

Jabbarov merkte op dat de SPECA-landen actief opereren in de Azerbeidzjaanse gebieden die bevrijd zijn van de bezetting: “Oezbekistan heeft een school gebouwd in deze gebieden. We hebben ook veel waardering voor de activiteiten van andere landen.”

SPECA werd opgericht in 1998. De lidstaten van het programma zijn Azerbeidzjan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië, Turkmenistan, Oezbekistan en Afghanistan. Het doel van het programma is om de samenwerking tussen de lidstaten te ontwikkelen en de integratie in de wereldeconomie te ondersteunen. Dit jaar is Azerbeidzjan voorzitter van SPECA.