Minister: Hongarije verwacht 100 miljoen kubieke meter Azerbeidzjaans gas tegen eind 2023

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken en Handel Peter Szijjarto heeft gezegd dat de eerste zending van 100 miljoen kubieke meter gas uit Azerbeidzjan naar Hongarije eind 2023 moet aankomen.

Het volume van de leveringen in het kader van de langetermijnovereenkomst zal in de toekomst toenemen, zo meldt Report, dat zich beroept op buitenlandse media.

“Als gevolg van de politieke overeenkomst met Azerbeidzjan hebben onze handelsbesprekingen tot een klein succes geleid – dit jaar zal de levering van aardgas uit Azerbeidzjan aan Hongarije van start gaan. Dit jaar zal er 100 miljoen kubieke meter aankomen. Dit is niet veel in termen van het jaarlijkse Hongaarse verbruik – ongeveer 1,5 procent – maar het is de eerste stap naar een langetermijncontract met Azerbeidzjan voor enkele miljarden kubieke meter gas,” zei hij op een persconferentie met de Moldavische premier Dorin Recean.

Eerder verklaarde hij dat het land geïnteresseerd is in het ontvangen van extra hoeveelheden gas uit Azerbeidzjan via de interconnector tussen Servië en Bulgarije nadat deze is voltooid.

Het tweedaagse bezoek van de Azerbeidzjaanse president op 29-30 januari schetste de gezamenlijke strategie van de landen om Hongarije te positioneren onder de energie-importeurs uit het land van de zuidelijke Kaukasus.

De Hongaarse premier Viktor Orban zei in een gezamenlijke persconferentie dat Europa opnieuw wordt geconfronteerd met een scenario van energietransport uit Azerbeidzjan na het mislukken van de uitvoering van het NABUCCO-project tien jaar geleden, een uitgestelde aardgaspijpleiding van 3.900 kilometer (2.400 mijl) die bedoeld was om gas uit de Kaspische Zee naar de Midden-Europese markt te brengen.

Azerbeidzjan levert aardgas aan Europa via de zuidelijke gascorridor (SGC) sinds 31 december 2020, toen de commerciële leveringen begonnen via de trans-Adriatische pijpleiding (TAP) – het laatste deel van de 3.500 kilometer lange mega-energieroute met drie segmenten.

Tien miljard kubieke meter (bcm) per jaar van het totale jaarlijkse volume van 16 bcm op de SGC, die zich uitstrekt van de kust van de Kaspische Zee van Azerbeidzjan tot Italië via Georgië, Türkiye, Griekenland en Albanië, is bestemd voor Europese klanten.