Minister: Moldavië hoopt gas uit Azerbeidzjan te importeren

Chisinau hoopt gas te importeren uit Azerbeidzjan, zei Constantin Borosan, staatssecretaris van het Moldavische ministerie van Energie.

Tot 2021 was Moldavië voor 100 procent afhankelijk van één enkele aardgasbron, namelijk Rusland, zei hij in een interview met Trend.

“We verbruiken niet langer aardgas uit dat land. Moldavië werd gedwongen om snel een uitdagend proces te doorlopen om aardgas van Europese markten te betrekken. We hadden geen eerdere ervaring op dit gebied. Met de steun van de Verenigde Staten, de Europese Unie en Roemenië kopen we nu aardgas in op de Europese markt. Dit zijn natuurlijk kortetermijnprojecten en we willen graag contracten voor langere periodes afsluiten, voor meerdere jaren. Moldavië is momenteel op zoek naar dergelijke oplossingen. We hebben eerder aangegeven dat we geïnteresseerd zijn in de aankoop van aardgas uit Azerbeidzjan en hopen dat dit mogelijk zal zijn. Roemenië, dat zijn eigen bronnen heeft, is daar zeker één van,” zei Borosan.

Zoals de staatssecretaris benadrukte, heeft het Roemeense bedrijf ROMGAZ een contract getekend met Azerbeidzjaanse staatsoliemaatschappij SOCAR voor de levering van aardgas.

“Dit contract bepaalt dat ROMGAZ, indien nodig, gas zal leveren aan Moldavië. We kopen momenteel ook gas via het staatsbedrijf Energocom binnen het project met de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling [EBRD], waarbij leveranciers en bedrijven uit de Verenigde Staten, Oekraïne, Roemenië, Zwitserland en Tsjechië betrokken zijn,” merkte hij op.

Borosan voegde er ook aan toe dat het Energieplatform van de EU al bestaat en verkopers en kopers van gas samenbrengt.

“We zien duidelijke voordelen in dit platform en geloven dat het kan dienen als een goed instrument voor Moldavië en Azerbeidzjan in termen van samenwerking op lange termijn op het gebied van aardgas,” benadrukte hij.

Op 3 februari werd in Bakoe een contract ondertekend tussen SOCAR en Romgaz voor de levering van maximaal 1 miljard kubieke meter gas van Azerbeidzjan aan Roemenië.

Gas van Roemenië naar Moldavië kan worden geleverd via de Iasi-Ungheni gaspijpleiding met een lengte van 43,2 km, die in 2014 met hulp van de EU is aangelegd en al die jaren niet is gebruikt.

De doorvoercapaciteit van de gaspijpleiding uit Roemenië is 1,5 miljard kubieke meter per jaar, terwijl de republiek tot 3 miljard kubieke meter van deze brandstof verbruikt.