Minister: Nieuwe route Azerbeidzjan-EU voor gaslevering in voorbereiding

Parviz Shahbazov, minister van Energie van Azerbeidzjan, heeft gezegd dat een nieuwe route voor de levering van aardgas vanuit Azerbeidzjan naar Europa wordt opgezet.

Hij maakte de opmerkingen tijdens een evenement dat gewijd was aan de ondertekening van een memorandum van overeenstemming over de ontwikkeling van de samenwerking tussen de gastransmissiesysteembeheerders Bulgarije Bulgartransgaz, Roemenië Transgas, Hongarije FGSZ, Slowakije Eustream en de Staatsoliemaatschappij van Azerbeidzjan (SOCAR), zo meldde het rapport op 25 april.

“Vandaag zijn we, dankzij het duurzame beleid van het staatshoofd, getuige van de aanleg van een nieuwe route voor aardgasleveringen van Azerbeidzjan naar Europa. Dankzij dit project kunnen de deelnemende landen een belangrijke schakel worden in de gasvoorziening,” zei de minister.

Hij zei dat het project aardgas uit Azerbeidzjan via een alternatieve route toegang zal geven tot extra markten.

“Azerbeidzjan is een land dat al meer dan twee jaar een strategische rol speelt in de betrouwbare en stabiele levering van energie aan onze partners, dankzij het Southern Gas Corridor-project. In de huidige realiteit is het van groot belang om de ontwikkeling van dergelijke infrastructuurprojecten ten volle te ondersteunen, zodat de levering van aardgas uit een betrouwbare bron aan Europa en de diversificatie van de aanvoer worden gewaarborgd. Door de uitvoering van het initiatief “Solidariteitsring” zullen de deelnemende landen niet alleen gas uit alternatieve bronnen kunnen invoeren, maar ook belangrijke schakels in de gasdoorvoer worden. Het initiatief biedt ook mogelijkheden voor de uitbreiding van het project van de zuidelijke gascorridor en draagt bij tot de uitvoering van de voorwaarden van het memorandum van overeenstemming tussen de EU en Azerbeidzjan op energiegebied”, aldus Shahbazov.

Het ondertekende memorandum bepaalt de samenwerkingsrichtingen voor de levering van extra hoeveelheden gas uit Azerbeidzjan aan Europa via de verbeterde “Solidariteitsring”.

Het Solidarity Ring Initiative (STRING) werd voorgesteld door Bulgarije en gesteund door de Europese Commissie om de zekerheid van de aardgasvoorziening aan de Europese Unie en Midden- en Zuidoost-Europa te verbeteren.