Minister: Particuliere sector betaalt meerderheid van Azerbeidzjaanse belastingen

De Azerbeidzjaanse minister van Economie, Mikayil Jabbarov, heeft gezegd dat de particuliere sector goed is voor meer dan 80 procent van de belastinginning in het land.

Hij legde de verklaring af in een videotoespraak tijdens een conferentie over het onderwerp “Heydar Aliyev en de ontwikkeling van ondernemerschap in Azerbeidzjan”, georganiseerd door het ministerie van Economie, het Bureau voor de Ontwikkeling van Kleine en Middelgrote Ondernemingen en de Nationale Confederatie van Ondernemersorganisaties (Werkgevers) in Bakoe.

“De versterking van de particuliere sector bij de duurzame ontwikkeling van Azerbeidzjan heeft altijd centraal gestaan in de sociale en economische ontwikkelingsstrategie, en op dit gebied wordt systematisch gewerkt. In 2022 stegen de belastinginkomsten voor de staatsbegroting met 82 procent en bedroegen 15,5 miljard manats [ruim 9 miljard dollar]. Dit is een absoluut recordbedrag voor de tijd van onze onafhankelijkheid,” merkte hij op.

“In de ontwikkeling van de Azerbeidzjaanse economie nemen positieve trends toe. In 2022 groeide het bruto binnenlands product (bbp) van het land met 4,6 procent en bedroeg 133,8 miljard manats [78,7 miljard dollar], ook in de niet-olie- en gassector bedroeg de groei 9,1 procent – tot 69,8 miljard manats [41,1 miljard dollar]. In de structuur van het BBP in de niet-olie- en gassector werd in een aantal sectoren een aanzienlijke groei vastgesteld. In 2022 steeg de waarde van onze buitenlandse handel met meer dan 55% tot 52,6 miljard dollar, waarvan de waarde van de export met 71,8% steeg tot 38 miljard dollar. Als gevolg van maatregelen om de economie te diversifiëren en het exportpotentieel te vergroten, steeg de waarde van de export van niet-olieproducten met 12,3 procent en bedroeg meer dan 3 miljard dollar,” zei hij.